USA letter på sanksjonene mot Iran

USAs utenriksminister Madeleine Albright kom med et klart frieri til de demokratiske krefter i Iran fredag, da hun i en tale i USA-Iran foreningen kunngjorde at USA vil fjerne en del av sanksjonene mot Iran.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- De viktigste sanksjonene, som amerikanske investeringer i Irans oljeindustri, vil bli opprettholdt, men USA fjerner andre innskrenkninger for å bedre forbindelsene mellom våre to land, sa Albright.

USA vil tillate import av tepper, kaviar, pistasienøtter og tørket frukt fra Iran. Denne importen hadde i 1985 en verdi av 85 millioner dollar (nesten 700 millioner kroner). Iran har nå også mulighet til å kjøpe korn i USA.

Videre vil alle iranske verdier som fortsatt er frosset i USA, bli frigitt. Det meste av disse verdiene ble frigitt allerede i 1981 i forbindelse med løslatelsen av gislene fra den amerikanske ambassadeokkupasjonen, men nå vil de resterende verdier på ca. 10 milliarder dollar bli frigitt.

Positiv reaksjon

Iran reagerte positivt på løftene fra USA om lettelse i sanksjonene. Iran kommer nå til å begynne å importere amerikansk korn og amerikanske medisiner, ifølge en offisiell talsmann.

- Vi ønsker muligheten for å eksportere iranske matvarer og tepper velkommen og ser det som positivt. Som svar på dette vil USA kunne eksportere korn og medisiner til Iran, sa det iranske utenriksdepartementets talsmann Hamid Reza Asefi til det offisielle iranske nyhetsbyrået IRNA.

NTB

anne.helene.molaug@dagbladet.no