USA likviderte terrorister i Jemen

For første gang utenfor Afghanistan brukte USA en drone til å drepe mistenkte terrorister. En målrettet likvidering, innrømmer amerikanerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Målet for angrepet i Jemen mandag var Ali Qaed Sinan al-Harthi. Han gikk under navnet Abu Ali, og er mistenkt som hovedmann bak angrepet på det amerikanske krigsskipet «USS Cole» i oktober 2000, da 17 om bord ble drept.

Abu Ali var blant de seks mistenkte al-Qaida-terroristene som ble drept søndag, bekrefter myndighetene i Jemen. Han var en av landets to mest ettersøkte.

Den antratte terrorlederen befant seg i en bil på hovedveien til byen Marib da den ifølge etterretningskilder ble fanget inn av et ubemannet fly, en Predator. CIA har fløyet droner over Jemen i flere måneder og samarbeider med landets myndigheter, som mangler kontroll over fjellområdene mot grensa til Saudi-Arabia. Det er her Osama bin Ladens slekt kommer fra.

En Predator fly i 25.000 fots høyde og bruker både video og radar for å følge målet. Dronen har 14 raketter av typen Hellfire. De avfyres av bakkekontrollen og styres mot målet.

Fornøyd

En eller flere raketter traff bilen. Tilbake på bakken var bare en diger svart flekk og vrakbiter på størrelse med en fyrstikkeske.

- Det er veldig bra om han er ute av business, sa USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld på en pressekonferanse i går.

CIA-kildene sier til amerikanske medier at de førerløse flyene har fulgt al-Harthi i ukesvis og ventet på en klar skuddlinje. Likvideringen skjedde i ørkenen, 17 mil øst for hovedstaden Sanaa.

Videokameraet om bord viser angiveleig en ny eksplosjon etter at raketten traff, noe som tyder på at det var sprengstoff i bilen. Les mer om likvideringen i Washington Post og USA Today

UTSLETTET: Det var knapt mer enn et hull i bakken igjen etter bilen som ble truffet i ørkenen i Jemen.