USA løy om drepte soldater

Ble bortført av engelsktalende menn iført amerikanske uniformer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Sist uke ble fem amerikanske soldater drept i den hellige irakiske byen Karbala. Først en uke senere har amerikanske myndigheter kommet med sannheten om hva som egentlig skjedde med dem og hvordan de ble kidnappet. Bevæpnede engelsktalende menn, iført den amerikanske hærens uniform, bortførte de fire før de ble skutt med amerikanske våpen, skriver AP.

Tre av soldatene ble drept, mens den fjerde fikk livstruende hodeskader og døde på vei til sykehus. Også en femte soldat ble funnet drept.

Tok en uke å fortelle sannheten

Det tok en uke før amerikanske myndigheter fortalte sannheten om det som skjedde. De opprinnelige meldingene forrige uke gikk ut på at fem soldater ble drept under et opprør.

Nyhetsbyrået AP fikk bekreftet sannheten av amerikanske myndigheter fredag.

I en uttalelse fra den amerikanske hæren som ble sendt ut fredag står det at to av soldatene ble funnet døde lenket fast til hverandre med håndjern i en SUV utenfor byen Mahawil. Den tredje soldaten ble funnet på bakken, mens den fjerde døde på vei til sykehus.

Agerte som en amerikansk sikkerhetsgruppe

Angrepet ble utført av 12 bevæpnede menn som opptrådte som en amerikansk sikkerhetsgruppe, bekrefter myndighetene overfor AP.

LØY: Amerikanske myndigheter løy om drapet på fem soldater. Arkivfoto: AP/Scanpix
LØY: Amerikanske myndigheter løy om drapet på fem soldater. Arkivfoto: AP/Scanpix Vis mer

De 12 kjørte i sorte GMS Suburban-kjøretøyer, de samme som brukes av amerikanske styrker. De hadde amerikanske våpen og bar nye amerikanske uniformer. Dette blir bekreftet av både amerikanske og irakiske myndigheter.

Bilene ble vinktet rett gjennom

Ifølge irakiske myndigheter ble konvoien med bilene vinket rett gjennom en irakisk kontrollpunkt i utkanten av Karbala. De irakiske soldatene lot seg lure av at de kjørte samme type biler som de amerikanske soldatene, at de hadde de samme uniformene og av at de snakket engelsk. En talsmann for myndighetene har uttalt at lederen for gruppen var blond, men det har ikke blitt bekreftet av andre.

Angrepet startet etter solnedgang 20. januar mens amerikansk befal satt i møte med irakiske utsendinger i det provisoriske delte koordinasjonssentret i Karbala.

Stormet møtet

De stormet møtet, angrep med granater og åpnet ild. En av soldatene ble drept på stedet, før de bortførte de fire andre.

I uttalelsen fra den amerikanske hæren blir angriperne referert til som opprørere, noe som vanligvis betyr sunnimuslimer, skriver AP.Amerikanske myndigheter sier nå at de ikke bare vil finne ut hvem som sto bak angrepet, de vil også finne ut hvorfor sikkerheten ikke ble ivaretatt på stedet, skriver BBC.

Bush møter motgang 

Sannheten om hva som skjedde kommer på samme tidspunkt som president George Bush møter motgang i Kongressen etter å ha lagt fram en plan om å sende 21.500 amerikanske soldater til Bagdad og de nærliggende regionene.