USA løy om krigen i Angola

Gerald Ford og Henry Kissinger sa at USA måtte gå inn i Angola på 70-tallet fordi Cuba hadde sendt soldater dit. Men dèt var løgn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA og Sør-Afrika intervenerte i Angola flere måneder før det kom cubanske styrker til landet, og ikke som en følge av cubanernes ankomst, slik som Det hvite hus hevdet.

Ifølge professor Piero Gleijeses ved anerkjente John Hopkins' School of International Studies løy president Gerald Ford om at cubanske soldater var i Angola. Det gjorde han for å rettferdiggjøre USAs hemmelige operasjoner mot landet.

USAs daværende utenriksminister Henry Kissinger fikk også CIA til å endre rapporter fra Angola for å få det til å se ut som om de cubanske soldatene ankom Angola tidligere, sier Gleijeses.

- Kissinger fikk CIA til å skrive om sine rapporter, for å tilpasse dem administrasjonens politiske mål. CIA endte dermed opp med å lyve, sier Gleijeses.

Hemmelig operasjon

Professoren Gleijeses har hatt tilgang både til amerikanske, angolanske og cubanske arkiver under sitt arbeid, og har skrevet en detaljert framstilling om de dramatiske hendelsene i 1975. Da ble den tidligere portugisiske kolonien kastet ut i en blodig borgerkrig som fortsatt pågår.

CIA-dokumenter viser hvordan den amerikanske etterretningsorganisasjonen i juli 1975 innledet en hemmelig operasjon fra det daværende Zaire, samtidig som apartheidregimet i Sør-Afrika innledet sin støtte til opprørsbevegelsen UNITA.

I oktober samme år invaderte Sør-Afrika deler av Angola, og først måneden etter besluttet Cubas leder Fidel Castro å komme marxistregimet i Luanda til unnsetning med soldater.

To måneder gikk før Sovjetunionen motvillig stilte fly til disposisjon for å frakte 30.000 cubanske soldatene til Angola. Dette bidro til å endre styrkebalansen i landet og tvang de sørafrikanske styrkene ut.

- Kissinger løy

- Nøkkelelementet i USAs hemmelige operasjon var samarbeidet med Sør-Afrika, et samarbeid man totalt benektet fant sted, sier Gleijeses.

Han fastholder at Cuba sendte soldater til Angola som følge av Sør-Afrikas invasjon, og ikke omvendt. Dette løy Kissinger om, både overfor Kongressen og senere i sine egne memoarer.

Professor Gleijeses har i forbindelse med sitt arbeid også fått CIAs daværende stasjonssjef i Luanda, Robert Hultslander, til å lette på sløret for første gang. Han betegner USAs politikk i Angola som «kortsiktig og feilslått».

(NTB)

LØY:</B> President Gerald Ford og Henry Kissinger løy om hvorfor USA intervenerte i Angola.
KRIGEN </B> slutter aldri i Angola. To tidligere soldater utenfor et sykehus.
DREPT: TV-bilder av den angolske UNITAS-lederen Jonas Savimbi. Han ble drept i februar.