Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- USA må hjelpe oss

Bush-administrasjonen mobiliserer nå for å hindre at fredsinitiativet som ligger i det såkalte veikartet for fred, faller fra hverandre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utenriksminister Colin Powell og flere amerikanske utsendinger reiser nå til regionen for å ha samtaler med partene. Powell reiser i neste uke til en økonomikonferanse i Jordan hvor han også vil samle den såkalte «kvartetten», USA, FN, EU, og Russland; landene bak veikartet for fred.

De siste dagenes opptrapping av volden i Israel har sådd sterk tvil om statsminister Ariel Sharon mener alvor med sin støtte til «veikartet».

Israelske parlamentarikere, og medlemmer av Knessets utenrikskomité, som i disse dager er i Norge, er likevel overbevist om at fredsplanen vil leve videre.

- Vi ventet terroren, og den kom. Men om noen dager, noen uker, vil begge sider fortsette arbeidet med veikartet for fred. Verden vil ikke la oss gå tilbake til situasjonen vi hadde før veikartet ble lagt fram, sier Eti Livni fra Shinui, et av partiene i Sharons koalisjonsregjering.

Dårlig beslutning

- Statsminister Ariel Sharon vil ta lederne for Hamas, det virker ikke som et tegn på at prosessen kommer videre om noen dager eller uker?

- En dårlig beslutning på et dårlig tidspunkt. Dette er et militært konsept, som også er blitt kritisert i Parlamentet. Jeg er likevel optimist. Jeg tror på Sharon, og at tida nå er inne for å skape fred. Folk er utmattet, og vet ikke hvordan de skal komme seg ut av denne fellen. Vi må ha verdens hjelp, og nå er det USA som er verden. Vi må ha deres hjelp til å skyve på begge parter. Vi er som barn som har gått seg vill og ikke finner veien.

- FNs generalsekretær Kofi Annan vil ha en væpnet fredsstyrke for å skille israelere og palestinere?

- Jeg tar imot alt som kan hjelpe i denne situasjonen. En FN-styrke vil likevel bare være et mellomspill. De bilaterale samtalene må komme i gang igjen, sier Livni.

Impotente observatører

- En FN-styrke kan være både positivt og negativt. Positivt fordi den skaper stengsler mellom israelere og palestinere. Negativt hvis det blir som FNs tidligere engasjement i vårt område. Det har vært hyggelige FN-soldater, men impotente observatører uten et virkelig mandat. Hvis det blir slik, tjener det ingen hensikt, sier Coletta Avitali fra arbeiderpartiet.

- En ung mann, eller kvinne, vil fortsatt kunne feste eksplosiver til kroppen og utløse bomben i et kjøpesenter eller en buss. Ingen internasjonal styrke kan forhindre det, og ingen FN-soldater fra Fiji eller Caymanøyene vil være effektive nok til å forhindre det, legger hun til.

Vil ikke hjelpe

Samtidig vil israelsk etterretning bli fratatt muligheten til å skaffe de nødvendige etterretninger for å forhindre det.

- Ledende offiserer i sikkerhetsstyrkene har ønsket å eliminere de politiske lederne i militante palestinske grupper. Hittil har den politiske ledelsen sagt nei, men nå har Sharon åpnet for slike aksjoner. Hvorfor nå?

- Den politiske ledelsen har alltid sagt nei til å drepe Yassir Arafat. Det har vært vanskelig å leve med Arafat, men det ville vært enda verre hvis vi hadde gjort ham til martyr. Det Sharon har gitt klarsignal til, er å ta Hamas-ledere som beviselig står bak planlegging av terrorhandlinger. Men spør du om det var nødvendig å gjøre dette nå, så er mitt svar nei. Dette kommer ikke til å hjelpe. Vi oppnår ingenting med det, sier Avitali.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media