- USA må samarbeide med Syria og Iran

George Bush må jobbe med fienden for å løse Irak-konflikten, mener ekspertene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag klokka fire offentliggjør amerikanske myndigheter en ny og viktig rapport om situasjonen i Irak. Rapporten er ventet å markere en kursendring i USAs håndtering av konflikten.

Ifølge nyhetsbyrået Associated Press råder rapporten Bush til å sette seg som mål å trekke ut de amerikanske styrkene allerede tidlig i 2008. Fram til da bør de amerikanske troppene gradvis gå over til å trene opp og støtte irakiske styrker.

Må presse Irak

Rapporten skal foreslå en tettere dialog med Iraks naboland, blant annet Syria og Iran. En måte å gjøre det på er ifølge Washington Post å samle nabolandene til en regional konferanse.

Washington Post skriver videre at rapporten oppmuntrer Bush til å legge ekstra press på Irak. Ifølge en anonym kilde med kjennskap til rapporten, blir han rådet til å redusere den militære og økonomiske støtten til Iraks myndigheter, hvis de ikke klarer å oppfylle bestemte krav for å øke sikkerheten i landet.

Kilden forteller også at Bush-administrasjonen blir rådet til å jobbe hardere for å løse konflikten mellom Israel og Palestina, for å redusere spenningene i Midt-Østen.

Mot Bush\' uttalelser

Rapporten har fått navnet «The Way Forward - a New Approach», og komitéen, kalt the Iraq study group, er sammensatt av ti kongressmedlemmer. Fem av dem er republikanere, og fem er demokrater. Komitéleder er republikaneren James A. Baker III, en venn av familien Bush. Det skal ha vært han som ønsket å ta med konflikten i Israel i rapporten.

SAMARBEID: George W. Bush ønsker sin nye forsvarsminister, Robert Gates, velkommen. I en ny rapport som blir offentliggjort i dag rådes de til å begynne å samarbeide med Syria og Iran. Foto: REUTERS/SCANPIX
SAMARBEID: George W. Bush ønsker sin nye forsvarsminister, Robert Gates, velkommen. I en ny rapport som blir offentliggjort i dag rådes de til å begynne å samarbeide med Syria og Iran. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

Hvis lekkasjene er riktige, er rapporten i konflikt med Bush\' tidligere uttalelser på flere områder.

Presidenten har tidligere nektet å gå i dialog med Syria og Iran, samt å trekke konflikten i Israel inn i diskusjonen. Han har heller ikke villet gi noe tidspunkt for når styrkene skal trekkes ut av Irak.

Bush har likevel innrømmet at det er behov for en kursendring i Irak-konflikten. Det samme har USAs nye forsvarsminister, Robert Gates. Komitéens egne rådgivere er likevel ikke overbevist om at presidenten vil følge rådene deres, ifølge Washington Post.

Tror ikke på løsning

Avisa har fått tilgang på private e-poster mellom medlemmer av arbeidsgruppa som har gitt råd til komitémedlemmene. Flere av dem tviler på at Bush vil følge anbefalingene, og de er dessuten pessimistiske med tanke på utfallet av konflikten.

Det var også Robert Gates, da han talte under en senatshøring i går.

- Nei, USA er ikke i ferd med å vinne krigen i Irak, sa han, ifølge NTB.

Gates var selv medlem av Iraq Study Group før han ble innstilt som ny ministerkandidat. Ifølge CNN konkluderer rapporten med at for å nå målene, kreves det et bredt samarbeid mellom de politiske fløyene i USA.

- USA må samarbeide med Syria og Iran

«Hva vi foreslår krever en enorm politisk vilje og samarbeid mellom utøvende og lovgivende grener av USAs regjering. Suksess avhenger av at det amerikanske folk står sammen i en tid med politisk polarisering.», skriver komitéen.

GIR RÅD: Tidligere utenriksminister James A. Baker leder komiteen som legger fram en ny rapport om Irak-konflikten i dag.
Bilbomber:</B> Irakisk polti og amerikanske styrker sikrer området etter at to bilbomber eksploderte i Bagdad tirsdag.