-USA må ta ansvar for klima- endringene

Miljøkomitéen i Senatet ber Bush sammenkalle verdens miljøverstinger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- USAs regjering må bli en modell når det gjelder energieffektivitet, og jeg oppfordrer presidenten til å invitere lederne for de tolv landene i verden med størst utslipp av klimagasser til et toppmøte i Det hvite hus, sier miljøkomiteens leder, Californias demokratiske senator Barbara Boxer.

- Det er på tide president Bush viser virkelig lederskap på dette området, uttaler hun.

Utspillet kommer etter framleggelsen av rapporten fra FNs klimapanel i Paris fredag. Den slår fast med stor grad av sikkerhet av klimaendringene er menneskeskapt, og at jorda er inne i en global oppvarming som vil få store konsekvenser.

USAs energiminister Sam Bodman toner ned USAs bidrag.

- Vi er en beskjeden bidragsyter når du ser på resten av verden. Dette må løses gjennom en global diskusjon, sa Bodman. Ensidige amerikanske tiltak kan skade økonomien og føre til utflagging av amerikanske arbeidsplasser, la han til.

Men Bodman vedgikk at klimaendringene er et reelt problem, og at de er menneskeskapte.

- Menneskelig aktivitet bidrar til endringer i jordas klima. Det spørsmålet er det ikke lenger oppe til debatt, sa han på en pressekonferanse fredag.

(NTB)

-MÅ TA ANSVAR: USA står for en firedel av verdens CO2-utslipp, nå krever lederen av miljøkomitéen i Senatet at Bush kaller sammen verdens verste miljøsyndere. Foto: AP
-MÅ TA ANSVAR: USA står for en firedel av verdens CO2-utslipp, nå krever lederen av miljøkomitéen i Senatet at Bush kaller sammen verdens verste miljøsyndere. Foto: AP Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer