Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- USA må ut av Irak

Mener SVs Audun Lysbakken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I debatten som raste i månedene og ukene før Irak-invasjonen innfridde SV som motstandere av de amerikanske krigsplanene.

De var de eneste sanne motstanderne av krigen, mener nestleder i SV, Audun Lysbakken.

- Når jeg tenker tilbake på situasjonen slik den var for fem år siden før invasjonen, var det slik at alle latet som om de var imot. Men jeg husker hvordan det var vinteren 2002-2003. Da var SV nesten alene på Stortinget om sin motstand mot en invasjon, sier Lysbakken til Dagbladet.no. 

Det på tross av at alle partiene med unntak av Frp og deler av Høyre mente at det uten FN-mandat ville være uaktuelt å støtte USAs krigføring.

Verre enn fryktet

Morgenen den 20.mars våknet Lysbakken og resten av verden opp til nyheten om at den lenge varslede invasjonen var et faktum.

- Jeg kjente på en stor sorg. Det vi hadde fryktet lenge ble virkelig, og vi visste det ville medføre lidelser. Men i dag er omfanget enda verre enn det vi fryktet på forhånd, sier Lysbakken.

Han registrerer at dødstallene i Irak i verste fall kan være så høye som flere hundretusen. Svartebørshandelen blomstrer, utdannings- og helsesystemet har forfalt som følge av at tusenvis av Iraks beste lærere og leger har forsvunnet fra jobbene.

Er det én ting vi har lært av det som har skjedd i Irak, er det at vi ikke skal følge USA i ett og alt, mener Lysbakken.

I AFGHANISTAN: Audun Lysbakken var på besøk i Meymaneh og Mazar-e Sharif i regi av Forsvaret tidligere denne måneden. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
I AFGHANISTAN: Audun Lysbakken var på besøk i Meymaneh og Mazar-e Sharif i regi av Forsvaret tidligere denne måneden. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer

- I Norge er vi svært vant til å støtte USA og det de foretar seg. Derfor satt motstanden mot krigen langt inne. Derfor er den viktigste lærdommen at vi må vise mye større skepsis til USA og deres motiver i utenrikspolitikken. Deres motiver er ofte noe helt annet enn det man snakker pent om i Washington, sier Lysbakken.

- Norge ga politisk støtte 

Da SV gikk inn i den rødgrønne regjeringen høsten 2005 var det å få kalt hjem de gjenværende norske stabsoffiserene i  Irak en viktig sak for partiet. 

- Hvorfor var dette så viktig for dere?

- Norges bidrag til stabiliseringsstyrken var en politisk støtte til en invasjon vi i utgangspunktet var imot. Det var det som var så merkelig med Bondevik-regjeringen. Først var de enige om å gå imot en invasjon, deretter sender de soldater med en gang etterpå, sier Lysbakken.

Han mener det er åpenbart at Bondevik II-regjeringen burde holdt fast ved motstanden ved å si nei til FNs anmodning om å bidra i Irak.

«Den irakiske tragedien», som Lysbakken kaller det, er et delt ansvar mellom Saddam Husseins diktatur og Vestens sanksjoner og okkupasjon.

Nå finnes det bare én løsning som kan skape en viss grad av stabilitet og fred, mener SVs nestleder.

- Det eneste jeg er helt overbevist om, er at det ikke finnes en løsning med fortsatt amerikansk nærvær. USA må ut, sier Audun Lysbakken til Dagbladet.no.

.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media