Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA må utrede for utarmet uran

FNs miljøprogram (UNEP) ber USA og Storbritannia oppgi hvor mye utarmet uran de har brukt under invasjonen av Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Mange miljøproblemer i Irak er så alarmerende at det er nødvendig med en øyeblikkelig vurdering og en opprenskningsplan, heter det i en UNEP-rapport som ble offentliggjort torsdag.

I rapporten sier UNEP at en høyt prioritert oppgave må være å skaffe rede på hvor de USA-ledede styrkene brukte våpen som inneholdt utarmet uran (DU).

«Den intensive bruken av utarmet uran har trolig ført til miljøforurensninger av ukjente størrelser», skriver UNEP, som nå ber de USA-ledede styrkene om å redegjøre for bruken av det omstridte materialet.

«En undersøkelse av forholdene krever presise koordinater fra målstedene der DU ble brukt», heter det i rapporten.

Lavradioaktivt

Utarmet uran er et hardt materiale som brukes i kule- og granatspisser for å bedre våpnenes evne til å trenge gjennom panserplater og andre hindringer. Uranspissene blir oppløst i bitte små støvpartikler som sprer seg i jord og vann og går inn i næringskjeden.

Radioaktiviteten har en halveringstid på 4,5 milliarder år. Blant fagfolk er det strid om våpenrester kan føre til radioaktiv forurensning, som igjen kan føre til økte kreftforekomster.

Under Golfkrigen i 1991 ble det avfyrt nærmere én million prosjektiler, granater og raketter, som inneholdt det lavradioaktive stoffet. Hundrevis av tonn helsefarlig støv ble liggende igjen på slagmarken, og irakiske leger og internasjonale eksperter mener å ha påvist en mangedobling i antallet krefttilfeller og misdannelser hos småbarn, særlig i områdene rundt byen Basra.

- Krigsforbrytelse

Også under den siste krigen har amerikanske og britiske stridsvogner og fly benyttet panserbrytende DU-prosjektiler mot bygninger og militære kjøretøyer.

Selv om tester har vist radioaktiv forurensning «vel over akseptabelt nivå» etter bruk av slik ammunisjon, fastholder både det britiske og det amerikanske forsvaret at helseskader ikke lar seg påvise.

Den konklusjonen deler ikke professor Doug Rokke som tidligere ledet Pentagons DU-prosjekt.

- Bruk av DU-ammunisjon er en krigsforbrytelse, mener Rokke.

(NTB)

UTARMET URAN: Utarmet uran brukes i kule- og granatspisser for å bedre våpnenes evne til å trenge gjennom panserplater og andre hindringer. Uranspissene blir oppløst i bitte små støvpartikler som sprer seg i jord og vann og går inn i næringskjeden.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media