USA: Mandela (89) ikke lenger terrorist

Selv Nord-Korea kom inn i varmen før frigjøringshelten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I natt signerte president Bush en ny lov som fjerner Nelson Mandela og det sørafrikanske regjeringspartiet ANC fra en terrorist-liste, melder BBC News. Selv Nord-Korea ble tatt av listen før frigjøringshelten.

- Det er skamfullt at denne store lederen har blitt inkludert på myndighetenes terrorist-list, sa senator John Kerry ifølge AFP.

Dermed kan frigjøringshelten reise fritt inn til USA, om han skulle ønske det, uten å behøve spesialtillatelse fra utenriksminister Rice.

Fulgte apartheid-regimets Mandela-politikk

Mandela vant Nobels fredspris i 1993, og var den første presidenten i Sør-Afrika etter apartheidregimets fall.

Både han og ANC skal ha bli satt på amerikanernes terrorist-liste fordi ANC var på venstresiden i politikken, skriver ABC News. USA ønsket dessuten å samarbeide med apartheidregimet i Sør-Afrika, som hadde klassifisert ANC som en terroristorganisasjon.

Det er ikke første gang Det hvite hus har gått med nyheter om Nelson Mandela. I september i fjor tråkket president Bush i salaten da han erklærte Mandela for død. Uttalelsen førte til at Nelson Mandela-stiftelsen måtte gå ut med en erklæring om at Mandela fremdeles var i live.

PÅ FREDAG FEIRET NELSON MANDELA 90-ÅRS DAGEN SIN MED EN STORSTILT KONSERT I HYDE PARK I LONDON: Nå kan den gamle frigjøringshelten også reise på sommerferie til USA om han skulle ønske det. Foto: Lefteris Pitarakis/AP PHOTO
PÅ FREDAG FEIRET NELSON MANDELA 90-ÅRS DAGEN SIN MED EN STORSTILT KONSERT I HYDE PARK I LONDON: Nå kan den gamle frigjøringshelten også reise på sommerferie til USA om han skulle ønske det. Foto: Lefteris Pitarakis/AP PHOTO Vis mer