USA: Mangler bare én stemme

President Bush mener han nå bare mangler en stemme i Sikkerhetsrådet. Holder vetolandene stand?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Administrasjonen i USA mener den nå bare mangler én stemme på flertall i FNs sikkerhetsråd for en resolusjon som vil gi Irak frist til 17. mars. Hvis Saddam Hussein ikke har bøyd seg til fristen, vil USA gå til krig.

En tjenestemann i det amerikanske utenriksdepartementet sa i dag at åtte av de ni stemmene som trengs for å fatte et bindende vedtak blant Sikkerhetsrådets 15 medlemmer, nå er i boks, melder CNN.

Frankrikes utenriksminister Dominique de Villepin har denne uka drevet intenst diplomati i Afrika for å blokkere Bushs krigsplaner. Men ifølge CNNs UD-korrespondent Andrea Koppel er amerikanerne nå ganske sikre på støtte fra Kamerun, Guinea og Angola.

Dermed kan Chile og Mexico regne med et voldsomt press de nærmeste timene og dagene. Samtidig kan Russland og Frankrike havne i skvis.

Selv om begge land har lovet å legge ned veto mot en resolusjon som gir klarsignal til krig, mener mange eksperter at de helt vil slippe. Et veto kan skade landenes forhold til USA på lang sikt, og samtidig gi dem et spesielt ansvar dersom Saddam skulle benytte et pusterom til nye ugjerninger.