USA: — Syrias regjering har brukt kjemiske våpen

De syriske regjeringsstyrkene har flere ganger brukt kjemiske våpen mot opprørerne, ifølge regjeringen i USA. Opptil 150 mennesker skal ha blitt drept i angrepene.

 - ENDRER OBAMAS VURDERING AV KONFLIKTEN:  Det sier USAs viserådgiver for nasjonal sikkerhet om konklusjonen om at Syrias regjering har brukt kjemiske våpen. Foto:  AFP / DANIEL LEAL-OLIVAS
- ENDRER OBAMAS VURDERING AV KONFLIKTEN: Det sier USAs viserådgiver for nasjonal sikkerhet om konklusjonen om at Syrias regjering har brukt kjemiske våpen. Foto: AFP / DANIEL LEAL-OLIVASVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er USAs etterretningstjenester som er kommet til denne konklusjonen, i samarbeid med myndighetene i europeiske land. USAs viserådgiver for nasjonal sikkerhet, Ben Rhodes, sa torsdag at den giftige gassen sarin er blant de kjemiske stridsmidlene som er blitt brukt.

At det nå anses som bekreftet at det syriske regimet har brukt kjemiske våpen, har endret president Barack Obamas vurdering av Syria-konflikten, ifølge Rhodes.

Han sa de kjemiske våpnene er blitt brukt i liten skala, og at anslagene over drepte er usikre. Likevel anses det som sikkert at våpnene er brukt flere ganger det siste året.

- Etterretningstjenestene vår har stor tillit til denne konklusjonen, sa Rhodes torsdag.

Han pekte på at informasjon fra flere uavhengige kilder peker i samme retning. Amerikanske myndigheter har derimot ikke sett troverdige bevis for at opprørerne i Syria har brukt kjemiske våpen. Regjeringen i USA tar sikte på å øke sin politiske og militære støtte til de syriske opprørerne de kommende ukene.

(NTB)