Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA med «historisk» støtte til islamist-president

Men utenriksminister Hillary Clinton trår varsomt i Kairo.

«HISTORISK»: USAs støtte til den nyvalgte islamistiske presidenten Mohammed Morsi i Egypt blir kalt historisk av kilder i det amerikanske utenriksdepartementet. Foto: AP /Brendan Smialowski / NTB Scanpix
«HISTORISK»: USAs støtte til den nyvalgte islamistiske presidenten Mohammed Morsi i Egypt blir kalt historisk av kilder i det amerikanske utenriksdepartementet. Foto: AP /Brendan Smialowski / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): USAs utenriksminister Hillary Clinton er i Egypt for å møte den nyvalgte prsidenten Mohammed Morsi og lederen for det egyptiske militærrådet feltmarskalk Mohamad Hussein Tantawi. I går var utenriksministeren i samtaler med presidenten, og på en pressekonferanse i går ettermiddag sa Clinton at amerikanske myndigheter støtter overføringen av makt til presidenten.

Bestemt støtte - USA støtter den fulle overgangen til sivilt styre, med alt det innebærer, sa Clinton til pressen i Kairo.

- Men mye arbeid gjenstår, og jeg tror spørsmålene omkring parlamentet og konstitusjonen må løses av egypterne selv. Jeg ser frem til å arbeide for å støtte militærets tilbaketur til å kun spille en rolle i nasjonale sikkerhetsspørsmål, føyde hun til.

Clinton skal ha sagt det samme til Feltmarskalk Tantawi på et møte i dag, og bekrefter dermed inntykket av en bestemt, men varsom, amerikansk støtte til demokratisk valgte presidenten.

Maktkamp Mohammed Morsi fra den islamistiske grupperingen Det muslimske brorskapet vant Egypts første demokratiske valg noensinne 24. juni i år. Bare dager før valgresultatet ble offentliggjort fratok landets militære ledelse den nye presidenten store deler av makten. Han skal ikke lede egypts militære styrker, og militærrådet skal ha vetorett over både statsbudsjettet og nye lover. Egypts høyesterett har også oppløst det nyvalgte parlamentet.

Morsi har forsøkt å reversere militærrådets avgjørelser de siste ukene og har dermed befunnet seg midt i en heftig tautrekking om makten, en maktkamp som fremdeles pågår.

Det hvite hus skal ifølge The New Tork Times ha vært i sterk tvil om hvordan det skal forholde seg til den pågående maktkampen. Clinton hadde ifølge avisa planlagt å holde en tale om Egypts nye demokrati i Alexandria, en by der Det muslimske brorskapet står sterkt. Etter å ha forkastet tre ulike versoner av talen skal utenriksministeren ha avlyst like før hun landet i Kario på fredag.

Amerikanerne skal være bekymret for konsekvensene dersom det i Egypt skapes et inntrykk av at Kairo styres fra Washington. Lørdag kveld hadde hundrevis av demonstranter samlet seg utenfor hotellet der Clinton holdt til for å protestere mot at amerikanerne hjelper Brorskapet til makten.

«Historisk» USAs støtte til Det muslimske brorskapet blir kalt historisk av kilder i det amerikanske utenriksdepartementet. Brorskapet har tradisjonelt hatt et svært anstrengt forhold til USA, og amerikanske myndigheter har tidligere vært uttalte motstandere av den islamistiske bevegelsen. Da utenriksminister i Bush-administrasjonen Condoleezza Rice besøkte Egypt i 2005, avviste hun at USA kunne samarbeide med organisasjonen.

Brorskapet ble sitiftet av Hassan al-Banna i 1928, og er i dag den arabiske verdens største islamistorganisasjon, med avlegger i mange land i Midt-Østen. Bevegelsen ble forbudt på 50-tallet av den daværende egyptiske presidenten Gamal Abdel Nasser, men fortsatte likevel som et omfattende nettverk som tilbød sosial støtte til Egypts fattige.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media