Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA med kald skulder til opprørerne i Libya

USA akter ikke å trene opp opprørerne i Libya eller bistå dem med nasjonsbygging, slår forsvarsminister Robert Gates fast.

FÅR NEPPE AMERIKANSK HJELP: Libyske opprørere fotografert i Øst-Libya i går. Foto: FINBARR O'REILLY/REUTERS/SCANPIX
FÅR NEPPE AMERIKANSK HJELP: Libyske opprørere fotografert i Øst-Libya i går. Foto: FINBARR O'REILLY/REUTERS/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA akter ikke å trene opp opprørerne i Libya eller bistå dem med nasjonsbygging, slår forsvarsminister Robert Gates fast.

- Når det gjelder trening og bistand, er det mange land som kan bidra med det. USA er ikke alene om å kunne gjøre dette. Slik jeg ser det, bør noen andre gjøre det, sa Gates i Kongressen torsdag.

USA kommer ikke til å sende bakkestyrker til Libya så lenge jeg er forsvarsminister, og det er heller ikke en del av oppdraget å fjerne Muammar Kadhafi, forsikret den amerikanske forsvarsministeren.

Ingen bistand Opprørerne i Libya kan heller ikke regne med amerikansk bistand til nasjonsbygging dersom de skulle lykkes med å fjerne Kadhafi, ifølge Gates.

- For å være helt ærlig så bør ikke USA etter min mening ta ansvaret for dette, sa Gates torsdag.

USAs forsvarssjef, admiral Mike Mullen, kom heller ikke med noe oppløftende budskap under orienteringen i Kongressen.

Etter snart to uker med vestlige flyangrep er det ingen tegn til at Kadhafi-regimet er i ferd med å bli knust militært, medga han og viste til hvordan libyske regjeringsstyrker de siste dagene har drevet opprørerne til retrett.

Ifølge Mullen har Kadhafis styrker fortsatt et klart overtak, både våpenmessig og strategisk, mens det blant opprørerne trolig bare er rundt 1000 som har en viss form for militær trening.

Splittede opprørere Gates har heller ingen høye tanke om de libyske opprørerne og beskriver dem som en splittet forsamling med flere ulike agendaer.

Både Gates og Mullen medgir samtidig at amerikansk etterretning har begrenset kunnskap om hvem de libyske opprørerne egentlig er.

USA har lenge vært klar over at terrornettverket al-Qaida har hatt et betydelig nærvær i Øst-Libya, der opprørerne har sin base, noe også Kadhafi gjentatte ganger har påpekt.

- Bortsett fra en håndfull ledere, har vi for å være helt ærlig liten innsikt i hvem som har stått opp mot Kadhafi, sa Gates i Kongressen torsdag.

Republikansk kritikk De to amerikanske forsvarstoppene måtte tåle kritikk fra flere representanter, blant dem formannen i forsvarskomiteen i Representantenes hus, republikaneren Howard McKeon.

- Irak og Afghanistan tar fortsatt en betydelig del av våre ressurser og jeg håper virkelig ikke at dette er begynnelsen på en tredje langvarig konflikt, sa McKeon.

Partikollegaen Michael Turner kritiserte president Barack Obama for å ha sendt kampfly til Libya uten å konsultere Kongressen.

- Denne operasjonen er uklar, og målet med den er uklart. Dersom vi fikk stemme over en resolusjon i dag, tviler jeg på om den ville ha blitt vedtatt, sa Turner.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media