BLIR ADVART: Nord-Koreas diktator Kim Jong-un får en klar advarsel fra USAs forsvarsminister om hva som vil skje dersom han angriper Sør-Korea. Foto: REUTERS/KCNA/NTB scanpix
BLIR ADVART: Nord-Koreas diktator Kim Jong-un får en klar advarsel fra USAs forsvarsminister om hva som vil skje dersom han angriper Sør-Korea. Foto: REUTERS/KCNA/NTB scanpixVis mer

USA med krigsadvarsel til Nord-Korea: - Dere kan ikke vinne

Sterkt budskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For to uker siden ljomet det nærmest i krigsbjellene i Nord-Koreas hovedstad Pyongyang.

Nord- og Sør-Korea skjøt granater mot hverandre etter at Sør-Korea begynte spille propagandabeskjeder over grensa med fornærmelser mot diktator Kim Jong-un.

Kim Jong-un satt hæren i kriseberedskap, og truet Sør-Korea med et militært angrep, og foruten propagandasendingene, skal Nord-Korea ha blitt provosert over en stor felles militærøvelse med det sørkoreanske og amerikanske forsvaret i Sør-Korea.

Nå kommer imidlertid USAs forsvarsminister Ashton Carter med en svært sterk advarsel til Nord-Korea og Kim Jong-un, og advarer ham mot å bli for lett på avtrekkeren.

- Kan ikke vinne Dersom nord skulle angripe sør, gjør Carter det klart at USA ikke vil nøle med å støtte sin allierte.

Carter kom med uttalelsene i et nettmøte der han svarte på spørsmål fra amerikanske soldater stasjonert rundt omkring i verden, skriver CNN.

ENDRER FORSVARET: USAs forsvarsminister Ashton Carter har store planer for det amerikanske forsvaret, og advarer Nord-Korea om å prøve seg på noe. Foto: AP Photo/Lenny Ignelzi/NTB scanpix
ENDRER FORSVARET: USAs forsvarsminister Ashton Carter har store planer for det amerikanske forsvaret, og advarer Nord-Korea om å prøve seg på noe. Foto: AP Photo/Lenny Ignelzi/NTB scanpix Vis mer

- Vi må sørge for at Nord-Korea forstår at enhver provokasjon vil bli håndtert og at de ikke kan vinne mot oss og våre allierte Sør-Korea.

Ifølge den amerikanske TV-kanalen er dette den foreløpig sterkeste kommentaren rettet mot regimet i Nord-Korea fra Carter.

- Nord-Korea er trolig det eneste stedet i verden hvor det kan bryte ut krig så lett som bare det, uttalte han.

Spenningen dalte Carter måtte redegjøre for USAs videre planer i en rekke sikkerhetspolitiske spørsmål, ettersom han har planer om en større reform for det amerikanske forsvaret.

Da han fikk spørsmålene om USAs planer og beredskap for Nord-Korea, gjorde han det også klart at USA trenger moderne radarer for å beskytte seg mot potensielle rakettangrep fra Kina og Nord-Korea, skriver International Business Times.

Etter at Nord- og Sør-Korea raslet med sablene mot hverandre, gikk de to landene i krisemøter for å få en løsning på floka. Samtidig som Kim Jong-un skal ha satt ut spesialstyrker ved grensa mot sør, og satt ut omtrent hele landets ubåtflåte - klarte de å forhandle fram en avtale om å dempe spenningen.

I avtalen gikk Nord-Korea med på nabolandets krav om å beklage for to sørkoreanske soldater som ble skadd i en landmine i den demilitariserte sonen, men landet nekter for å ha lagt ut miner i området, og Pyongyang tar ikke uttrykkelig ansvar for dem.

Samtidig gikk Sør-Korea med på å stanse propagandasendingene der de blant annet skal ha kalt blitt annonsert at Diktator-Kim er et «udugelig, feit kryp som ikke fortjener å bli behandlet bedre enn en hund».