Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA med sjokk-kunngjøring: Vil åpne opp for oljeleting i et område større enn hele Norge

Trump-regjeringen i USA vil åpne store områder i Atlanterhavet, Stillehavet og Arktis for oljeleting. - Vi skal bli den største energi-supermakten.

ÅPNER: Trump-regjeringen i USA vil åpne store områder i Atlanterhavet, Stillehavet og Arktis for oljeleting, ifølge amerikanske regjeringskilder.

Foto: Robyn Beck / AFP / NTB Scanpix
ÅPNER: Trump-regjeringen i USA vil åpne store områder i Atlanterhavet, Stillehavet og Arktis for oljeleting, ifølge amerikanske regjeringskilder. Foto: Robyn Beck / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En av de siste tingene USAs president Barack Obama gjorde før han ga Donald Trump nøklene til Det hvite hus, var å sørge for å innføre et forbud mot leting og utvinning av olje- og gass i betydelige havområder langs landets enorme kystlinje.

Forbudet sørget for at et område på over 404 000 kvadratkilometer ble beskyttet. Hele Norges landareal er til sammenligning på 385 200 kvadratkilometer.

Nå vil Trump-regjeringen åpne store områder i Atlanterhavet, Stillehavet og Arktis for oljeleting. Det bekrefter amerikanske regjeringskilder, ifølge New York Times.

- Dette er starten på en ny retning for amerikansk energidominans, spesielt innen offshore-virksomhet. Dette markerer en klar forskjell fra energisvakhet og energidominans. Vi skal bli den mektigste energi-supermakten, sier USAs innenriksminister Ryan Zinke, ifølge avisa.

Hylles av olje-topp

Flere anonyme kilder opplyser ifølge nyhetsbyrået AP at planen offisielt skal legges fram senere torsdag. Det skal blant annet åpnes for oljeleting utenfor California for første gang på over 30 år. Utvidelsen av leteområdene er den største på flere tiår i USA, skriver NTB.

Ikke overraskende blir reverseringen av Obamas forbud hyllet av amerikanske energi-giganter.

- Jeg mener standarden bør være at alle våre offshore-områder skal være tilgjengelige (for leting og utvinning, red.anm.), sier Thomas J. Pyle, leder for American Energy Alliance.

- Eies av skattebetalerne

Han sier ifølge avisa at oljeselskap må starte seismiske tester for å kunne vurdere de potensielle olje- og gassreservene i Atlanterhavet, selv om det kan ta flere år før tillatelser til slike tester potensielt blir utstedt.

- Dette er våre havområder. De eies av skattebetalerne og bør bli gjort tilgjengelige, sier han videre.

Den nye planen åpner på ingen som helst måte opp for full aktivitet i disse områdene umiddelbart. Eksperter viser til at det kan ta så lang tid som 18 måneder før Trump-administrasjonen får kjempet gjennom saken. Det er også ventet at flere stater vil kjempe mot Trump i rettsvesenet, skriver New York Times.

- Dette kommer ikke til å skje over natta, sier Zinke.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!