USA med sjokk-kunngjøring: Vil åpne opp for oljeleting i et område større enn hele Norge

Trump-regjeringen i USA vil åpne store områder i Atlanterhavet, Stillehavet og Arktis for oljeleting. - Vi skal bli den største energi-supermakten.

ÅPNER: Trump-regjeringen i USA vil åpne store områder i Atlanterhavet, Stillehavet og Arktis for oljeleting, ifølge amerikanske regjeringskilder.

Foto: Robyn Beck / AFP / NTB Scanpix
ÅPNER: Trump-regjeringen i USA vil åpne store områder i Atlanterhavet, Stillehavet og Arktis for oljeleting, ifølge amerikanske regjeringskilder. Foto: Robyn Beck / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En av de siste tingene USAs president Barack Obama gjorde før han ga Donald Trump nøklene til Det hvite hus, var å sørge for å innføre et forbud mot leting og utvinning av olje- og gass i betydelige havområder langs landets enorme kystlinje.

Forbudet sørget for at et område på over 404 000 kvadratkilometer ble beskyttet. Hele Norges landareal er til sammenligning på 385 200 kvadratkilometer.

Nå vil Trump-regjeringen åpne store områder i Atlanterhavet, Stillehavet og Arktis for oljeleting. Det bekrefter amerikanske regjeringskilder, ifølge New York Times.

- Dette er starten på en ny retning for amerikansk energidominans, spesielt innen offshore-virksomhet. Dette markerer en klar forskjell fra energisvakhet og energidominans. Vi skal bli den mektigste energi-supermakten, sier USAs innenriksminister Ryan Zinke, ifølge avisa.

Hylles av olje-topp

Flere anonyme kilder opplyser ifølge nyhetsbyrået AP at planen offisielt skal legges fram senere torsdag. Det skal blant annet åpnes for oljeleting utenfor California for første gang på over 30 år. Utvidelsen av leteområdene er den største på flere tiår i USA, skriver NTB.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer