USA med sterk kritikk av Israels angrep på FN-drevet skole: Totalt uakseptabelt og helt umulig å forsvare

PRIO-sjef Kristian Berg Hartviken tror likevel Israel vil sette inn det endelige støtet.

ØDELAGT: Angrepet på denne FN-skolen i Jabalia nord på Gaza-stripen onsdag har fått Israels beste venner til å gå ut med beinhard kritikk mot landet. Foto: EPA/MOHAMMED SABER
ØDELAGT: Angrepet på denne FN-skolen i Jabalia nord på Gaza-stripen onsdag har fått Israels beste venner til å gå ut med beinhard kritikk mot landet. Foto: EPA/MOHAMMED SABERVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Granatangrepene på en FN-drevet skole i Gaza onsdag har sjokkert selv noen av Israels aller beste venner. Minst 16 skal ha blitt drept i angrepet på skolen i flyktningeleiren Jabalya. FN-organisasjonen UNRWA mener Israel sto bak.

I går kom Det hvite hus' talsmann Josh Earnest med USAs hardeste og mest utvetydig kritikk av Israels offensiv til nå.

- Umulig å forsvare - Granatangrepet mot en FN-fasilitet som huset uskyldige sivile som flykter fra volden er totalt uakseptabelt og helt umulig å forsvare, og det er klart at våre allierte i Israel må gjøre mer for å leve opp til høye standarder som de selv har satt opp, sa Earnest.

Uvanlig er det også at han så klart la skylda på Israel.

Direktøren for Institutt for fredsforskning (PRIO), Kristian Berg Harpviken, er ikke i tvil om at de sterke ordene har sin kostnad for president Barack Obama - fordi sterke krefter i USA så kompromissløst taler Israels sak.

Derimot tviler han sterkt på om de får betydning for de sivile i Gaza som daglig føler krigshandlingene på kroppen.

- Endelig oppgjør - Jeg tror dessverre de reelle konsekvensene på kort sikt blir begrenset. Mye tyder på at både Hamas og Israel er klare over at de vil få sterk kritikk, og at de har valgt å gjøre det de gjør på tross av det, sier Harpviken til Dagbladet.

Han tror Israel nå ser muligheten til et endelig oppgjør med erkefienden Hamas.

- Hamas er både radikalisert og svekket på samme tid. Politisk radikalisert, men svekket i form av at støtten fra Iran er i ferd med å smuldre opp. De er en reelt svekket organisasjon som Israel nå mener det er mulig å sette inn det endelige støtet mot, sier han.

Netanyahu: Fortsetter Over 1400 er til nå drept på palestinsk side, etter at Israel begynte sin offensiv den 8. juli, mens 56 israelske soldater og to sivile er drept ifølge BBC. En fjerdedel av Gazas befolkning er på flukt ifølge FN.

Igår sa den israelske statsministeren Benjamin Netanyahu det klart at militæroperasjonen vil fortsette til alle Hamas' tunneler fra Gazastripen og inn i Israel er ødelagt.

- Jeg kommer ikke til å gå med på forslag som hindrer den israelske hæren i å fullføre denne viktige oppgaven som ivaretar Israels sikkerhet, sa statsministeren ifølge NTB under et regjeringsmøte i Tel Aviv torsdag.

Fikk USA-hjelp Selv om USA bruker sterke ord, er det slett ikke slutt på USAs rolle som Israels mest trofaste støttespiller.

Da Israel etter en periode med intenst bombardement risikerte å gå tom for ammunisjon, fikk hæren ifølge NTB tillatelse fra USA til å hente ut bombekastergranater og annen ammunisjon fra et lokalt amerikansk våpenlager.

Våpenhvile USAs utenriksminister John Kerry og generalsekretær i FN Ban Ki-moon opplyste seint i går kveld at Hamas og Israel er enige om en 72 timer lang humanitær våpenhvile.

- TOTALT UAKSEPTABELT: - Granatangrepet mot en FN-fasilitet som huset uskyldige sivile som flykter fra volden er totalt uakseptabelt og helt umulig å forsvare, sa Det hvite hus pressetalsmann Josh Earnest i går. Her er han under en pressekonferanse for knappe to uker siden i Washington. Foto: AP/Jacquelyn Martin
- TOTALT UAKSEPTABELT: - Granatangrepet mot en FN-fasilitet som huset uskyldige sivile som flykter fra volden er totalt uakseptabelt og helt umulig å forsvare, sa Det hvite hus pressetalsmann Josh Earnest i går. Her er han under en pressekonferanse for knappe to uker siden i Washington. Foto: AP/Jacquelyn Martin Vis mer

Våpenhvilen skal etter planen starte fredag morgen klokka 08.00 lokal tid.

Opplysningene kommer fram i en felles uttalelse fra Ban Ki-moon og Kerry, publisert av FN seint torsdag kveld.

- FNs representant i Jerusalem, Robert Serry, har mottatt forsikringer om at alle ville overholde våpenhvilen. Våpenhvilen varer i utgangspunktet i 72 timer, men kan bli utvidet. Bakkestyrkene på vil imidlertid holde seg i nåværende posisjoner, heter det i uttalelsen.

LITEN VIRKNING: - Mye tyder på at både Hamas og Israel er klare over at de vil få sterk kritikk, og at de har valgt å gjøre det de gjør på tross av det, sier Kristian Berg Harpviken, direktør ved Institutt for fredsforskning. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
LITEN VIRKNING: - Mye tyder på at både Hamas og Israel er klare over at de vil få sterk kritikk, og at de har valgt å gjøre det de gjør på tross av det, sier Kristian Berg Harpviken, direktør ved Institutt for fredsforskning. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer