USA med sterk kritikk av Israels angrep på FN-drevet skole: Totalt uakseptabelt og helt umulig å forsvare

PRIO-sjef Kristian Berg Hartviken tror likevel Israel vil sette inn det endelige støtet.

ØDELAGT: Angrepet på denne FN-skolen i Jabalia nord på Gaza-stripen onsdag har fått Israels beste venner til å gå ut med beinhard kritikk mot landet. Foto: EPA/MOHAMMED SABER
ØDELAGT: Angrepet på denne FN-skolen i Jabalia nord på Gaza-stripen onsdag har fått Israels beste venner til å gå ut med beinhard kritikk mot landet. Foto: EPA/MOHAMMED SABER Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Granatangrepene på en FN-drevet skole i Gaza onsdag har sjokkert selv noen av Israels aller beste venner. Minst 16 skal ha blitt drept i angrepet på skolen i flyktningeleiren Jabalya. FN-organisasjonen UNRWA mener Israel sto bak.

I går kom Det hvite hus' talsmann Josh Earnest med USAs hardeste og mest utvetydig kritikk av Israels offensiv til nå.

- Umulig å forsvare - Granatangrepet mot en FN-fasilitet som huset uskyldige sivile som flykter fra volden er totalt uakseptabelt og helt umulig å forsvare, og det er klart at våre allierte i Israel må gjøre mer for å leve opp til høye standarder som de selv har satt opp, sa Earnest.

Uvanlig er det også at han så klart la skylda på Israel.

Direktøren for Institutt for fredsforskning (PRIO), Kristian Berg Harpviken, er ikke i tvil om at de sterke ordene har sin kostnad for president Barack Obama - fordi sterke krefter i USA så kompromissløst taler Israels sak.Derimot tviler han sterkt på om de får betydning for de sivile i Gaza som daglig føler krigshandlingene på kroppen.

- Endelig oppgjør - Jeg tror dessverre de reelle konsekvensene på kort sikt blir begrenset. Mye tyder på at både Hamas og Israel er klare over at de vil få sterk kritikk, og at de har valgt å gjøre det de gjør på tross av det, sier Harpviken til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer