Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA medgir arroganse i Irak

USA har vist både arroganse og dumhet i krigen i Irak. Det mener en amerikansk politiker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alberto Fernandez, leder for en informasjonsavdeling i utenriksdepartementet, sier at amerikanske utsendinger er villige til å innlede samtaler med alle grupper – bortsett fra Al-Qaida – i et håp om å komme til en forsoning.

– Vi er åpne for dialog. Alle vet at løsningen på drapene og det helvetet som utspiller seg i Irak er å få til en effektiv forsoning i landet, sier Fernandez i et intervju med TV-kanalen Al-Jazeera.

Kritikkverdig

Uttalelsene kom etter at president George W. Bush vurderte en taktikkendring for å bekjempe den økende volden i Irak.

– Vi prøvde hele tiden å gjøre vårt beste i Irak, men det er likevel grunnlag for å kritisere oss, sier Fernandez.

Nesten samtidig skriver Sunday Times at amerikanske utsendinger har møtt representanter for irakiske opprørere i Amman i Jordan. Et av hovedkravene fra opprørerne skal ha vært løslatelse av irakere i amerikansk fangenskap.

I samtalene med grupperingen Den islamske hæren i Irak skal USA ha vært til stede med ikke navngitte representanter fra myndighetene. Hensikten med forhandlingene er å sette en stopper for sunnimuslimenes angrep på allierte tropper – i tillegg til å få bukt med den sekteriske volden mellom landets sunni- og sjiamuslimer.

Mål


Volden i Irak fortsetter imidlertid med uforminsket styrke – til tross for det amerikanske initiativet til forhandlinger.

I går ble minst 18 personer drept og over 50 skadet i et granatangrep mot et marked i landet. En bombekaster ble brukt til å skyte flere granater mot et utendørsmarked i byen Mahmoudiyah.

Først gikk en bombe som var festet på en sykkel av, deretter kom granatregnet. Samtidig ble fire personer drept og 15 skadet da en selvmordsbomber sprengte seg selv i luften på en buss i Bagdad.

- DUMME OG ARROGANTE: Bagdad 9. april 2003. En irakisk mann ser på at kapteinløytnant Edward Chin fra 4. US Marines Regiment dekker til ansiktet på en Saddam-statue med et amerikansk flagg. Flagget ble fjernet kort tid etterpå. Foto: AP/Jerome Delay/SCANPIX
- DUMME OG ARROGANTE: Bagdad 9. april 2003. En irakisk mann ser på at kapteinløytnant Edward Chin fra 4. US Marines Regiment dekker til ansiktet på en Saddam-statue med et amerikansk flagg. Flagget ble fjernet kort tid etterpå. Foto: AP/Jerome Delay/SCANPIX Vis mer

– Vårt mål i Irak – å vinne krigen – er uforandret. Det vi endrer er taktikken for å nå det målet, sier George W. Bush.

(ANB)