USAs HAVANNA-AMBASSADE: 19 ansatte ved USAs ambassade på Cuba har fått helseproblemer som knyttes til «soniske» angrep. USA gjenåpnet sin representasjon i Cubas hovedstad Havanna som en fullverdig ambassade i 2015. Foto: NTB Scanpix/Reuters/Carlos Garcia Rawlins
USAs HAVANNA-AMBASSADE: 19 ansatte ved USAs ambassade på Cuba har fått helseproblemer som knyttes til «soniske» angrep. USA gjenåpnet sin representasjon i Cubas hovedstad Havanna som en fullverdig ambassade i 2015. Foto: NTB Scanpix/Reuters/Carlos Garcia RawlinsVis mer

19 meldt syke etter «soniske angrep» på USAs Cuba-ambassade

USA melder at 19 er rammet av «soniske angrep» mot ambassaden på Cuba

Cuba nekter for å stå bak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FBI er koblet inn etter at 19 ansatte ved USAs ambassade på Cuba har fått helseproblemer som knyttes til «soniske» angrep - lyder som ikke oppfattes av det menneskelige øre.

De mystiske angrepene ble først innrapportert til amerikanske myndigheter i desember i fjor.

I vår trodde amerikanske myndigheter at angrepene hadde tatt slutt - men de skal ha begynt igjen i forrige måned. Minst en kanadier skal også være rammet.

- Permanent hørselstap

- Vi kan bekrefte enda en hendelse som inntraff i forrige måned og som nå er del av etterforskningen, sa det amerikanske Utenriksdepartementets talskvinne Heather Nauert i en uttalelse som er sitert av en rekke amerikanske medier, blant annet National Public Radio (NPR).

- Det er nå 19 bekreftede regjeringsansatte for USA som er rammet, fortsatte Nauert.

Symptomene omfatter blant annet mild traumatisk hjerneskade, permanent hørselstap, balanseproblemer og hodepine, ifølge en uttalelse fra diplomat-fagforeningen American Foreign Service Association (AFSA) som er gjengitt av en rekke medier.

AFSA har snakket med 10 personer som har fått behandling.

Utviste diplomater

Cubanske myndigheter avviser ifølge BBC å stå bak angrepene, og opplyses å etterforske rapportene om «soniske angrep».

Amerikanske medier meldte først om angrepene i august i år, da det amerikanske utenriksdepartementet opplyste å ha utvist to kubanske diplomater i mai.

Ifølge Washington Post opplyste Trump-administrasjonen at utvisningene var en protest mot at Cuba ikke hadde vært i stand til å beskytte USAs diplomater i landet.