USAs HAVANNA-AMBASSADE: 19 ansatte ved USAs ambassade på Cuba har fått helseproblemer som knyttes til «soniske» angrep. USA gjenåpnet sin representasjon i Cubas hovedstad Havanna som en fullverdig ambassade i 2015. Foto: NTB Scanpix/Reuters/Carlos Garcia Rawlins
USAs HAVANNA-AMBASSADE: 19 ansatte ved USAs ambassade på Cuba har fått helseproblemer som knyttes til «soniske» angrep. USA gjenåpnet sin representasjon i Cubas hovedstad Havanna som en fullverdig ambassade i 2015. Foto: NTB Scanpix/Reuters/Carlos Garcia RawlinsVis mer

19 meldt syke etter «soniske angrep» på USAs Cuba-ambassade

USA melder at 19 er rammet av «soniske angrep» mot ambassaden på Cuba

Cuba nekter for å stå bak.

FBI er koblet inn etter at 19 ansatte ved USAs ambassade på Cuba har fått helseproblemer som knyttes til «soniske» angrep - lyder som ikke oppfattes av det menneskelige øre.

De mystiske angrepene ble først innrapportert til amerikanske myndigheter i desember i fjor.

I vår trodde amerikanske myndigheter at angrepene hadde tatt slutt - men de skal ha begynt igjen i forrige måned. Minst en kanadier skal også være rammet.

- Permanent hørselstap

- Vi kan bekrefte enda en hendelse som inntraff i forrige måned og som nå er del av etterforskningen, sa det amerikanske Utenriksdepartementets talskvinne Heather Nauert i en uttalelse som er sitert av en rekke amerikanske medier, blant annet National Public Radio (NPR).

- Det er nå 19 bekreftede regjeringsansatte for USA som er rammet, fortsatte Nauert.

Symptomene omfatter blant annet mild traumatisk hjerneskade, permanent hørselstap, balanseproblemer og hodepine, ifølge en uttalelse fra diplomat-fagforeningen American Foreign Service Association (AFSA) som er gjengitt av en rekke medier.

AFSA har snakket med 10 personer som har fått behandling.

Utviste diplomater

Cubanske myndigheter avviser ifølge BBC å stå bak angrepene, og opplyses å etterforske rapportene om «soniske angrep».

Amerikanske medier meldte først om angrepene i august i år, da det amerikanske utenriksdepartementet opplyste å ha utvist to kubanske diplomater i mai.

Ifølge Washington Post opplyste Trump-administrasjonen at utvisningene var en protest mot at Cuba ikke hadde vært i stand til å beskytte USAs diplomater i landet.