USA mener disse bildene viser at Assad lyver

Samtidig kommer det ut videoer av rene massegraver i gatene i Homs, mens regimet ikke lenger kan love en tilbaketrekking.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): USAs ambassadør til Syria, Robert Ford, flyktet fra landet i februar, men følger fortsatt tett med på krigshandlingene i landet. I går publiserte han sattellittbilder på sin Facebook-side, bilder han hevder at viser syriske styrker som fortsatt posisjonerer seg for å ramme boligområder.

Bildene viser at Syria har trukket ut deler av styrkene fra byene Da'el og Taftanaz etter flere dager med kraftige angrep mot disse byene, men også at det fortsatt er massiv aktivitet i flere andre byer.

- Når det gjelder Taftanaz har myndighetene rett og slett flyttet noen av de pansrede kjøretøyene ut av byen og inn i den nærliggende byen Zirdana, skriver Ford.

- Andre steder, som i Homs og Zabadani, har den syriske hæren fortsatt utplassert artilleri-styrker i nærheten av boligområder slik at de fortsatt kan skyte mot dem, skriver den amerikanske diplomaten.

- Kan ikke skjule sannheten I helgen har det også fortsatt å komme ut bilder av kamper i gatene særlig i Homs.

 MASSEGRAVER:  I gatene i Homs er det blitt oppdaget flere slike massegraver de siste dagene, der klynger av lik er dumpet i veikanten. Dette skal være like ved en skole i Homs.
MASSEGRAVER: I gatene i Homs er det blitt oppdaget flere slike massegraver de siste dagene, der klynger av lik er dumpet i veikanten. Dette skal være like ved en skole i Homs. Vis mer

Det skjer like før våpenhvilen skal tre i kraft. Assad-regimet har lovet å godta Kofi Annans fredsplan som innebærer at de må trekke styrker ut av byene innen tirsdag, og iverksette våpenhvilen to dager seinere.

Robert Ford viser til sattellittbildene og mediemeldinger om nye kamper og slår fast at dette «ikke er den reduksjonen i offensiv aktivitet fra det syriske regimet som vi alle er enige om at må være det første steget for at Annan-planen skal være vellykket».

- Det syriske regimet og folket skal vite at vi følger med på hva som skjer. Regimet kan ikke skjule sannheten, skriver Ford.

Avviser tilbaketrekking Søndag kommer det også nye meldinger fra regimet i Damaskus. Nå vil ikke lenger Assad-regimet love en tilbaketrekking før de får skriftlige garantier på at opprørerne vil stanse voldsbruken, melder NTB.

- Å si at Syria vil trekke sine styrker tilbake fra byer den 10. april, er unøyaktig. Kofi Annan har ennå ikke lagt fram skriftlige garantier om at de væpnede terroristgruppene har akseptert å stanse all vold, heter det i en uttalelse fra det syriske utenriksdepartementet søndag. Beskjeden fra regimet i Damaskus kom samtidig med at aktivister meldte om en kraftig opptrapping av regjeringshærens offensiv mot byer som fungerer som baser for opposisjonen og opprørere.

På grunn av de stadige kampene og voldsomme angrep mot en rekke byer og landsbyer i landet, er det sådd tvil om regimet virkelig vil rette seg etter våpenhvilen.

Lørdag ble det meldt at om lag 130 mennesker var drept i angrep og kamper, de fleste skal ifølge opposisjonen ha vært sivile.
Massegraver I videoer og bilder som ble lastet opp på nettet av aktivister i helga avsløres det også rene massegraver på gata i Homs. Flere lik ligger i en klynge i veikanten, og flere av dem ser ut til å ha hendene bundet på ryggen.

På ett sted ble det funnet 13 lik liggende i veikanten, de var alle skutt i hodet.

- Vi har oppdaget en massakre i Deir Baalba-nabolaget. Mer enn 13 martyer er dumpet på veien like ved en skole, sier mannen som filmet videoen og lastet den opp på nettet.

- Hvor er de arabiske og muslimske lærde, de må se hva som skjer i Homs, sier en annen i den samme videoen.

Det er ikke mulig å få bekreftet videoens innhold fra uavhengig vis, men ifølge Reuters sier Saleem Qabbani fra aktivistrådet i Homs at likene bar preg av at personene var blitt torturert før de ble drept.