Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA mener FN bør ta et oppgjør med Iran

USA anklager Iran for å utvikle atomvåpen, og mener FN bør ta et oppgjør med landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bush-administrasjonen arbeider nå for et vedtak i Sikkerhetsrådet, og øker samtidig presset på Russland som de hevder støtter det iranske atomvåpenprogrammet.

Både Teheran og Moskva tilbakeviser anklagene, og sier at det iranske atomprogrammet utelukkende er sivilt.

Iranske myndigheter viser også til at de har åpnet landets atomanlegg for inspektører fra FNs internasjonale atomenergibyrå (IAEA).

Avtale om retur

Dette er ikke nok, mener Det hvite hus, som i neste uke sender statssekretær John Bolton til Moskva for nok en gang å ta opp russernes bistand til atomreaktoren i den iranske byen Bushehr.

Russiske myndigheter opplyste lørdag at de vil kreve brukt atombrensel i retur fra den iranske reaktoren, for å sikre at det ikke misbrukes i hemmelige våpenprogram.

En avtale mellom de to land skal nå være klar til undertegning, og innebærer at det brukte atombrenselet skal plasseres i «et midlertidig lager og senere returneres».

Russlands atomenergiminister Aleksandr Rumjantsev opplyste i forrige måned at atombrenselet i dag er lagret i Novosibirsk, og vil bli fraktet til Iran straks returavtalen med Teheran er undertegnet.

- Tolereres ikke

Avisa Los Angeles Times hevdet nylig at Iran kan være i sluttfasen av arbeidet med å utvikle en atombombe.

Landet skal ha fått hjelp av vitenskapsmenn fra Russland, Kina, Nord-Korea og Pakistan under arbeidet, og være mye nærmere å produsere en bombe enn det Irak noen gang var.

Tidligere i sommer sa president Bush at han «ikke vil tolerere at det blir laget atomvåpen i Iran».

- Det er et mønster av bedrag som stemmer overens med at de skjuler et atomvåpenprogram. Det er derfor vi ønsker å flytte spørsmålet fra IAEA-styret til Sikkerhetsrådet, som kan innføre sanksjoner, sier en amerikansk tjenestemann.

Ny rapport

IAEA legger i neste uke trolig fram en ny rapport om Irans atomprogram, der det trolig vil bli krevd økt samarbeid fra Teherans side. IAEAs styre skal etter planen møtes i Geneve 8. september for å drøfte saken.

I juni sendte IAEA ut en erklæring der det het at Iran har vist mangel på respekt for internasjonale avtaler om inspeksjon av kjernefysiske anlegg.

Styret viste til at byråets leder Mohamed ElBaradei har uttrykt bekymring over at iranerne ikke har sendt inn de nødvendige rapporter om kjernefysiske anlegg, materialer og virksomhet.

Regimet i Teheran er også under sterkt press for å undertegne en tilleggsprotokoll til ikkespredningsavtalen som åpner for uanmeldte FN-inspeksjoner av landets atomanlegg.

Tilbakeviser

Irans åndelige overhode, ayatolla Ali Khamenei, tilbakeviste tidligere i uka anklagene fra USA, og slo fast at Iran aldri må gi etter for press og skrinlegge sitt atomprogram.

- USA behandler hele verden som om andre land skylder dem noe. Å vise det minste tegn til svakhet, eller tendenser til å gi etter for de amerikanske kravene, vil være en alvorlig strategisk feil, sa Khamenei i en fjernsynstale.

Khamenei understreket samtidig at landets atomprogram utelukkende er av fredelig natur, og at det vil stride mot islamske prinsipper å ty til atomvåpen.

Til uka reiser stortingspresident Jørgen Kosmo til Teheran, i spissen for en delegasjon på fem stortingsrepresentanter.

Den norske delegasjonen er lovet møter med blant annet president Khatami, utenriksminister Kamal Kharrazi, oljeminister Bijan Namdar Zanganeh og parlamentspresidenten. Stortingspresident Kosmo skal også være til stede ved åpningen av Statoils nye kontor i Teheran.

(NTB-Reuters)