WannaCry:

USA mener Nord-Korea står bak cyberangrep

- Nord-Korea har oppført seg svært dårlig, stort sett ukontrollert, i mer enn et tiår, skriver Trumps rådgiver i en lederartikkel.

LANGER UT: Tom Bossert, Trumps rådgiver for innenlands sikkerhet, skriver i en lederartikkel at Nord-Korea er direkte ansvarlig for cyberangrepet WannaCry. Foto: NTB Scanpix
LANGER UT: Tom Bossert, Trumps rådgiver for innenlands sikkerhet, skriver i en lederartikkel at Nord-Korea er direkte ansvarlig for cyberangrepet WannaCry. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet/NTB): USA mener Nord-Korea sto bak det såkalte WannaCry-cyberangrepet som rammet over 230 000 datamaskiner i mer enn 150 land tidligere i år, skriver Washington Post.

Som følge av det, skriver avisa videre at Trump-administrasjonen vil be alle rettsstater om å bekjempe Nord-Koreas evne til å gjennomføre liknende cyberangrep, og til å drive igjennom alle relevante sanksjoner i FNs sikkerhetsråd.

- Nord-Korea er ansvarlig

Tom Bossert, Trumps rådgiver for innenlands sikkerhet, omtaler utspillet i en lederartikkel som ble publisert i The Wall Street Journal mandag kveld.

- Angrepet traff bredt og kostet milliarder, og Nord-Korea er direkte ansvarlig, gjengir Reuters fra Bosserts lederartikkel.

Han beskriver også WannaCry som hensynsløst og uforsiktig.

- Nord-Korea har oppført seg svært dårlig, stort sett ukontrollert, i mer enn et tiår. Og oppførselen fører til mer frykt, skriver han.

Bossert vil også følge opp med en uttalelse tirsdag morgen.

USA vurderer at det er svært sannsynlig at hacker-gruppen Lazarus Group, som jobber for Nordkoreanske myndigheter, står bak angrepet. Det skal Reuters ha blitt fortalt av en kilde med tilknytning til amerikanske myndigheter.

Gruppen mistenkes også for å stå bak et angrep mot Sony Pictures Entertainment i 2014. Angrepet skal ha ført til at filer ble ødelagt og at interne samtaler ble lekket, som gjorde at flere ledere i bedriften måtte gå.

CYBERANGREP: WannaCry førte til store problemer rundt om i verden og det «smittet» lynraskt fra maskin til maskin. Det låste datamaskiner og forlangte løsepenger. Foto: Reuters / NTB Scanpix
CYBERANGREP: WannaCry førte til store problemer rundt om i verden og det «smittet» lynraskt fra maskin til maskin. Det låste datamaskiner og forlangte løsepenger. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Mistanke

Det forelå allerede mistanke om at Nord-Korea opprettet viruset, som krypterte maskinene. Deretter ble det krevd løsepenger for å gjenopprette brukerens tilgang. Fram til nå har ikke den amerikanske regjeringen gått ut med noe særlig informasjon om angrepet.

En tjenestemann som kjenner saken sier til Washington Post at den amerikanske regjeringen har oppgitt tekniske detaljer om nordkoreanske dataverktøy og operativ infrastruktur.

Han la til at myndighetene har samarbeidet med andre land for å redusere Nord-Koreas evne til å gjennomføre ytterligere dataforsøk eller opprette ulovlig finansiering.

Nordkoreanske myndigheter har ved tidligere anledninger benektet at de står bak angrepet, og kalt andre anklager om hackerangrep for svertekampanje.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer