Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA minnes Kennedy

Omfattende minnemarkering i dag.

SKUTT I DALLAS: Dealey Plaza i Dallas der President John F. Kennedy ble skutt i 1963. I dag er det minneseremonier i Dallas, Washington og Boston. Foto: Jim Bourg/Reuters
SKUTT I DALLAS: Dealey Plaza i Dallas der President John F. Kennedy ble skutt i 1963. I dag er det minneseremonier i Dallas, Washington og Boston. Foto: Jim Bourg/Reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På dagen 50 år etter at de fatale skuddene falt i Dallas, minnes USA sin president John F. Kennedy.

Kirkeklokkene ringer Kirkeklokker vil ringe, flagg vil bli senket, kranser vil bli lagt ned, og barn vil synge for å hedre minnet av presidenten som så meningsløst ble drept i Dallas i Texas 22. november 1963.

Onsdag la USAs president Barack Obama ned en krans på graven til Kennedy på æresgravlund i Arlington.

- Han forblir hos oss i våre tanker, ikke fordi han forlot oss så tidlig, men fordi han legemliggjorde ånden til de menneskene han ledet, sa Obama i en tale samme dag.

Nasjonal minnedag Fredag 22. november er erklært som nasjonal minnedag, og det vil det bli holdt seremonier på flere av stedene som sterkest knyttes til John F. Kennedy: Hans fødested i Massachusetts, i Washington, der han styrte Det hvite hus, og i Dallas, hvor hans liv endte.

Dagen markeres også med en rekke utstillinger og foredrag om Kennedys liv og virke, og med minnestunder og messer rundt om i USA.

Minneseremoni i Dallas I Dallas skal ordfører Mike Rawlings holde tale under en minneseremoni ved Dealey Plaza, stedet hvor Kennedy ble skutt.

- Hans død forandret for alltid vår by, så vel som verden, sa Rawlings i en uttalelse i forkant av seremonien.

- Vi ønsker å markere denne tragiske dagen ved å minnes en stor president med den verdighet og historiske bevissthet som han fortjener.

Ung president Demokraten John Fitzgerald Kennedy — født i Brookline, Massachusetts, 29. mai 1917 — var den yngste i presidentrekka da han ble innsatt i 1961.

Selv om invasjonen i Grisebukta på Cuba og private eskapader hefter ved ettermælet, er det sin idealistiske og energiske reformpolitikk han blir husket for — i tillegg til sitt vinnende smil og sympatiske vesen.

Ein Berliner Kennedy blir også husket spesielt for sine slående formuleringer, og kanskje aller best for utsagnet «Ich bin ein Berliner», fra talen han holdt i Berlin 26. juni 1963.

Også innsettelsestalen, holdt 20. januar 1961, er gått inn i historiebøkene. «Spør ikke hva ditt land kan gjøre for deg, spør hva du kan gjøre for ditt land», sa Kennedy i den.

USA rystet Kennedy var bare 46 år gammel da han ble drept. Skuddene falt mens han kjørte gjennom Dallas i en åpen limousine 22. november 1963. Han var i sin første presidentperiode da han ble drept.Det sjokkerende drapet rystet USA.

Skuddene ble fanget på film, og bildene har i ettertid brent seg fast i verdens hukommelse.

Hvem sto bak? Samtidig har konspirasjonsteoriene florert, og mange har nektet å godta at én enkelt person sto bak, den psykisk plagede 26-åringen Lee Harvey Oswald. Han hadde bakgrunn som skarpskytter fra USAs marineinfanteri, men hoppet i 1959 av til Sovjetunionen.

I 1962 returnerte han til USA og slo seg ned i Dallas-området. Oswald ble selv skutt da han skulle eskorteres til varetekt bare to dager etter drapet på Kennedy. (NTB/AFP/Reuters)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media