Historiske temperaturer:

USA: Minus 44 grader.
Australia: 46 varmegrader

Kloden sliter med kuldesjokk og hetebølge - samtidig.

STOR VARIASJON: Kloden koker og fryser samtidig. Det er kuldesjokk i Chicago, mens det er hetebølge i Australia. Foto: Scott Olson / AFP og Reuters
STOR VARIASJON: Kloden koker og fryser samtidig. Det er kuldesjokk i Chicago, mens det er hetebølge i Australia. Foto: Scott Olson / AFP og Reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

USA ble denne uka rammet av værfenomenet polarvirvel, og ifølge The Washington Post har det blitt målt temperaturer helt nede i 44 minusgrader, og 53 effektive minusgrader når lufta kombineres med vind.

The New York Times melder at 21 personer har mistet livet som følge av sprengkulda. Minst 144 personer i Illinois har oppsøkt sykehus for kulderelaterte skader, som hypotermi og frostskader, de siste to dagene.

USAs president Donald Trump gikk ut på Twitter tidligere denne uka og sa følgende:

- Hva i huleste skjedde med global oppvarming? Vær så snill og kom raskt tilbake, vi trenger deg!

- Sprengkulde blir vanligere

Forskere sier til NTB at det er mulig at sprengkulde i USA blir vanligere nettopp på grunn av den globale oppvarmingen. Forklaringen er at den kraftige oppvarmingen i Arktis kan endre polarfronten og den såkalte jetstrømmen.

Det er klimaforsker Erik Kolstad ved NORCE og Bjerknessenteret uenig i.

- Det er uvanlig kaldt der, men det er sånt som skjer og skyldes svingninger i været. Vi kan ha kalde perioder selv om det blir varmere generelt, sier han til Dagbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer