Historiske temperaturer:

USA: Minus 44 grader.
Australia: 46 varmegrader

Kloden sliter med kuldesjokk og hetebølge - samtidig.

STOR VARIASJON: Kloden koker og fryser samtidig. Det er kuldesjokk i Chicago, mens det er hetebølge i Australia. Foto: Scott Olson / AFP og Reuters
STOR VARIASJON: Kloden koker og fryser samtidig. Det er kuldesjokk i Chicago, mens det er hetebølge i Australia. Foto: Scott Olson / AFP og Reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

USA ble denne uka rammet av værfenomenet polarvirvel, og ifølge The Washington Post har det blitt målt temperaturer helt nede i 44 minusgrader, og 53 effektive minusgrader når lufta kombineres med vind.

The New York Times melder at 21 personer har mistet livet som følge av sprengkulda. Minst 144 personer i Illinois har oppsøkt sykehus for kulderelaterte skader, som hypotermi og frostskader, de siste to dagene.

USAs president Donald Trump gikk ut på Twitter tidligere denne uka og sa følgende:

- Hva i huleste skjedde med global oppvarming? Vær så snill og kom raskt tilbake, vi trenger deg!

- Sprengkulde blir vanligere

Forskere sier til NTB at det er mulig at sprengkulde i USA blir vanligere nettopp på grunn av den globale oppvarmingen. Forklaringen er at den kraftige oppvarmingen i Arktis kan endre polarfronten og den såkalte jetstrømmen.

Det er klimaforsker Erik Kolstad ved NORCE og Bjerknessenteret uenig i.

- Det er uvanlig kaldt der, men det er sånt som skjer og skyldes svingninger i været. Vi kan ha kalde perioder selv om det blir varmere generelt, sier han til Dagbladet.

Han mener at de kalde temperaturene i USA skyldes tilfeldigheter, og ikke global oppvarming.

Ekstremvarme

Samtidig som USA sliter med kuldesjokk, har Australia blitt rammet av en ekstrem hetebølge.

I byen Adelaide nådde temperaturene 46 varmegrader i slutten av januar. Det er den varmeste januar-temperaturen noensinne i Australia.

CNN skriver at veier har smeltet, infrastrukturen har brutt sammen og flere dyr og fisker har dødd som følge av varmen.

Varmen har også ført til tusenvis av skogbranner over Tasmania, og hundrevis av brannmenn har jobbet for å få situasjonen under kontroll.

På grunn av temperaturene har australierne desperat forsøkt å unnslippe varmen med bruk av klimaanlegg og vifter, som førte til at landets strømnett ble overbelastet. Hundretusenvis av boliger mistet strømmen i Victoria og Sør-Australia.

- Ville vært bekymret

Erik Kolstad vil være forsiktig med å gi global oppvarming skylden for hetebølgen, og forklarer at det er naturlig at det settes varmerekord når temperaturene generelt er høyere enn vanlig.

- Er det én grad varmere hele året, vil rekordene falle, sier han, og legger til:

- Om ikke akkurat denne episoden skyldes global oppvarming, kan det være en forsmak på hvordan sommeren der nede kan bli. Jeg ville vært bekymret om jeg bodde i Australia.

Han forteller at også Norge har blitt én grad varmere i gjennomsnitt de siste hundre årene.

- Det er kjempeskummelt. Det er bare begynnelsen. Vi ser konsekvenser her, selv med så liten oppvarming. Vi har allerede sett både økt nedbør om vinteren og økt tørke om sommeren, og kan forvente mer av dette, sier Kolstad.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer