Foto: AFP PHOTO /LOUAI BESHARA
Foto: AFP PHOTO /LOUAI BESHARAVis mer

USA mistenker Assad for dobbeltspill

Tror regimet gjemmer kjemiske våpen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA mistenker regimet i Syria for å ha stukket unna kjemiske våpen, selv om Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) har konkludert med det motsatte.

Syria gikk tidligere i høst med på å legge fram en detaljert oversikt over alle sine lagre av kjemiske stridsmidler og våpen, samt produksjonsutstyr for slike våpen.

Dette ble gjort innen tidsfristen som var satt, og internasjonale inspektører har siden kontrollert og forseglet 21 av de 23 oppgitte lagrene og ødelagt produksjonsutstyr.

De to siste lagrene befinner seg i områder de internasjonale inspektørene ikke har kunnet oppsøke som følge av krigshandlinger.

Skeptiske Innen midten av november skal Syria og OPCW bli enige om en tidsplan for destruksjon av alle kjemikalier og anlegg knyttet til våpenprogrammet, men USA mistenker at Assad-regimet driver et dobbeltspill og at det er anlegg som ikke er tatt med i oversikten de har gitt til omverdenen.

- Vi gjennomgår fortsatt dokumentet. Vi er selvsagt skeptiske, noe som skyldes tidligere erfaringer med et regime som i årevis har forsøkt å holde andre ting skjult og som har brutt en rekke løfter, sier USAs FN-ambassadør Samantha Power.

- Dere skal absolutt få høre fra oss dersom vi oppdager at de ikke følger opp som lovet, eller om vi finner at noe er galt i det de har oppgitt, sa Power tirsdag.

Indikasjoner En anonym amerikansk kilde hevdet samtidig overfor journalister at amerikansk etterretning har opplysninger som «indikerer at syrerne forsøker å skjule noen av sine lagre», men uten å legge fram dokumentasjon som støtter opp under denne påstanden.

OPCW konkluderte i forrige uke med at Assad-regimet hadde holdt sitt løfte og at alle landets anlegg for produksjon av kjemiske våpen nå er kartlagt og at produksjonsutstyret er ødelagt.

Alle lagre med kjemiske stridsmidler er forseglet, opplyste OPCW.

Stanset lastebiler USA har tidligere anklaget det syriske regimet for å ha brukt kjemiske våpen mot egen befolkning, noe Assad benekter.

FN-inspektører har slått fast at kjemiske våpen etter alt å dømme er benyttet i Syria, men har ikke kunnet si hvem som har stått bak.

Regimet i Damaskus anklager opprørerne for å ha brukt slike våpen, og tirsdag stanset tyrkiske soldater tre lastebiler med kjemikalier som var i ferd med å kjøre over grensa og inn i et opprørskontrollert område nord i Syria. (©NTB)