FRYKTER KJEMISKE VÅPEN: USA mistenker angivelig opprørerne i Den islamske staten (IS) for å ha brukt sennepsgass mot kurdiske styrker i Irak. Foto:Gail Orenstein/NurPhoto
FRYKTER KJEMISKE VÅPEN: USA mistenker angivelig opprørerne i Den islamske staten (IS) for å ha brukt sennepsgass mot kurdiske styrker i Irak. Foto:Gail Orenstein/NurPhotoVis mer

USA mistenker at IS har brukt sennepsgass i Irak

- Troverdig informasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA mistenker angivelig opprørerne i Den islamske staten (IS) for å ha brukt sennepsgass mot kurdiske styrker i Irak.

Påstanden står på trykk i The Wall Street Journal, som viser til anonyme amerikanske tjenestemenn.

Avisen, som eies av den konservative mediemogulen Robert Murdoch, bringer ingen øvrige opplysninger som underbygger påstanden, men spekulerer i om IS kan ha fått tilgang til sennepsgass enten i Syria eller Irak.

- Vi har troverdig informasjon om at det er brukt sennepsgass i et angrep, sier en anonym kilde til avisen.

Fant ingenting Irak hadde for mange år tilbake store lagre av kjemiske våpen, også sennepsgass, men disse ble ødelagt under internasjonalt oppsyn etter den første golfkrigen.

Da USA invaderte landet i 2003, var det under påskudd av at Saddam Hussein fortsatt hadde kjemiske og biologiske våpen.

Årevis med leting fulgte, men det ble aldri funnet spor etter verken lagre eller produksjonsanlegg for slike våpen i Irak.

Ufarlig smørje De fleste kjemiske stridsmidler har en holdbarhet på knapt fem år, før de ender opp som en ufarlig smørje.

Bruk av kjemiske stridsmidler som sennepsgass forutsetter også at man selv oppholder seg på god avstand fra målet, at vindretningen er gunstig og at man har et effektivt våpensystem som sørger for at stridsmiddelet effektivt spres i dampform over målet.

Syriske lagre Syria hadde også tidligere kjemiske stridsmidler i sitt arsenal, men president Bashar al-Assad gikk i 2013 med på å kvitte seg med dem og åpnet landet for internasjonale inspektører.

Syrias kjemiske stridsmidler er siden fraktet ut av landet og destruert i en internasjonal operasjon, og produksjonsanleggene er ødelagt under oppsyn av utenlandske inspektører.

- Kan ha gjemt unna Amerikansk etterretning stoler imidlertid ikke på Assad og tror ifølge The Wall Street Journal at han har gjemt unna lagre av kjemiske stridsmidler.

Hvor disse eventuelt befinner seg, og hvordan IS har fått hånd om dem, sier avisens kilder ingenting om.

IS er fra før anklaget for å ha brukt klorgass mot kurdiske styrker i Nord-Irak, men dette regnes ikke som et ulovlig kjemisk stridsmiddel.

Påstanden om at IS har benyttet slik gass er heller ikke dokumentert.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram