USA mister støtte i FN for Irak-krig

Neste mandag legger Hans Blix fram våpeninspektørenes rapport for FNs sikkerhetsråd. Det er fullt mulig at et flertall av Sikkerhetsrådets medlemmer ikke vil gi støtte til et angrep mot Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utenriksminister Colin Powell sa i forrige uke at våpeninspektørenes rapport, sammen med amerikansk etterretningsmateriale, ville overbevise Sikkerhetsrådet. Bush-administrasjonen har likevel tatt signalene om at støtten i FN er i ferd med å forvitre, og sier nå at 27. januar ikke er siste frist, men en «viktig dato».

Washington Post intervjuet i forrige uke en rekke FN-diplomater fra Sikkerhetsrådets medlemsland og konkluderer med at et stort flertall ikke synes det er rimelig å gå til krig i nær framtid.

Økende frykt

FN-diplomatene vil ha fakta levert av våpeninspektørene, ikke av USA. Samtidig legger diplomatene vekt på en voksende antikrigsopinion rundt om i verden og en økende frykt for at USA skal presse medlemslandene til å godta en tidlig krig.

Russland sa i forrige uke at de ikke overveide en krigsløsning.

Krever enighet

Frankrikes president, Jacques Chirac, gjentok også fredag at det ikke måtte iverksettes et angrep mot Irak uten enighet i Sikkerhetsrådet.

Han ga også uttrykk for at han ikke så noen begrunnelse for et angrep ut fra det våpeninspektørene til nå har rapportert.

Tyskland, som nå er kommet inn i Sikkerhetsrådet etter Irland, er sterkt imot en krig i Irak.

Resultatet kan bli at USA snart må bestemme seg for om de skal gå til krig med minimal internasjonal støtte for å nyttiggjøre seg det de anser for å være den optimale militære timeplan for å nå sine politiske mål ved å fjerne Saddam Hussein.