USA «mistet» 190 000 våpen i Irak

I løpet av et drøyt år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ifølge en fersk rapport fra den amerikanske riksrevisjonen kan landets militære ikke redegjøre for hvor det ble av 190 000 våpen i Irak i perioden fra juni 2004 til september 2005.

Av rapporten fra Government Accountability Office som ble lagt fram 31.juli, går det fram at 110 000 automatgevær av typen AK-47, 80 000 pistoler, 135 000 skuddsikre vester og 115 000 hjelmer forsvant fra protokollene i dette tidsrommet.

Her
kan du lese hele rapporten.Lover bedre kontroll
Brigader Kevin Bergner, talsmann for det amerikanskledete militæret i Irak, sier at amerikanerne nå skal samarbeide tettere med sine irakiske kolleger for å få bedre kontroll over våpnene.

- Vi jobber veldig tett sammen med Iraks regjering og irakiske sikkerhetsstyrker på alle nivåer for å forbedre ansvarligheten og øke sikkerheten omkring de våpnene som vi forsyner de irakiske styrkene med, sier brigader Bergner til nyhetsbyrået AFP.

Etter invasjonen i 2003 har irakiske og amerikanske militære kjempet mot bevæpnede sunni- og sjiaopprørere. USA har gjentatte ganger rettet beskyldninger mot andre land, spesielt Iran, og hevdet at de forsyner opprørerne i Irak med våpen.

Nå viser den nye rapporten at det amerikanske militæret selv ikke har oversikten over hvor det blitt av nesten 200 000 våpen, i tillegg til mye annet militært materielt utstyr.

I forrige måned uttrykte Tyrkia bekymring over rapporter om at kurdiske separatistgeriljaer som gjennomførte militæroperasjoner over grensen fra Nord-Irak hadde mottatt amerikanske våpen tiltenkt irakiske sikkerhetsstyrker.


Bush under press

Rapporten kommer samtidig med at president George W. Bush er under sterkt press fra den demokratiske opposisjonen i Kongressen og fra sine egne innenfor det republikanske partiet.

De krever at presidenten kan vise til framgang i Irak. Hvis ikke krever de tilbaketrekking fire år etter den amerikanskledete invasjonen.

VÅPEN PÅ AVVEIE: 190 000 våpen tiltenkt irakisk politi og sikkerhetsstyrker er på avveie. Dette arkivfotoet fra 2003 viser en bevæpnet irakisk mann i en forstadene til Bagdad. Foto: REUTERS/Goran Tomasevic/SCANPIX
VÅPEN PÅ AVVEIE: 190 000 våpen tiltenkt irakisk politi og sikkerhetsstyrker er på avveie. Dette arkivfotoet fra 2003 viser en bevæpnet irakisk mann i en forstadene til Bagdad. Foto: REUTERS/Goran Tomasevic/SCANPIX Vis mer

Bush-administrasjonen har til nå brukt 19,2 milliarder dollar på å gjenoppbygge irakiske sikkerhetsstyrker. 2,8 av disse dollarmilliardene skulle gå til å ustyre irakiske sikkerhetsstyrker og irakisk politi.

USA «mistet» 190 000 våpen i Irak