USA-nei til dødsstraff for ungdom

En ny lov gjør at Kelvin Dycus og andre ungdomsforbrytere ikke kan henrettes i USA. Men for noen kommer avgjørelsen for seint.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Da Kelvin Dycus var 17 år gammel, ranet og drepte han ei 76 år gammel kvinne. Selv om han på det tidspunktet var å regne som umyndig, ble han dømt til døden.


Men tirsdag fastslo USAs Høyesterett at det strider mot Grunnloven å henrette personer som var under 18 år da de begikk lovbruddet de er dømt for.


Nye dommer
Dermed slipper Dycus å bøte med livet. Det gjelder også de 70 andre som for tiden er i samme situasjon. De får nå nye dommer, antakelig livsvarig fengsel.

For andre, som allerede er henrettet, kommer lovvedtaket selvfølgelig for seint.

Høyesteretts beslutning gjør at praksisen må endres i 19 amerikanske stater, som til nå har tillatt henrettelse av ungdomskriminelle, melder CNN.


Grunnlovsstridig

Avgjørelsen ble tatt med minst mulig margin: Fem av de ni dommerne mente praksisen må stoppe, mens fire mente at praksisen er forenelig med USAs Grunnlov.


Høyesterett mener at henrettelsene strider mot det åttende tillegget i den amerikanske Grunnloven. Punktet handler om «uvanlig eller grusom straff».


Halvparten i USA
USA har vært et av få land i verden som henrettet dømte for lovbrudd som ble begått mens den kriminelle var mindreårig.

Dermed var USA på samme liste som land med liten respekt for menneskerettighetene, som Iran, Saudi Arabia, Pakistan, Nigeria, Kongo og Kina.

Ifølge Amnesty International fant mer enn halvparten av henrettelsene av ungdomsforbrytere sted i USA.

Andre innskjerpning
Tidligere har også mentalt tilbakestående, som ikke har forstått konsekvensene av det de har gjort, blitt henrettet i USA.

Men for tre år siden slo Høyesterett fast at det er lovstridig å henrette mentalt tilbakestående og kriminelle som var 15 år eller yngre da ugjerningene skjedde.

HENRETTES: 3400 venter på at dødsdommene deres skal fullbyrdes. De som var under 18 da gjerningen skjedde, kan ikke lenger få dødsstraff. Foto: Scanpix
HENRETTES: 3400 venter på at dødsdommene deres skal fullbyrdes. De som var under 18 da gjerningen skjedde, kan ikke lenger få dødsstraff. Foto: Scanpix Vis mer

38 amerikanske stater har dødsstraff. Til sammen venter nå 3400 dødsdømte på å bli henrettet.

FOR SEINT: Disse dødsdømte ungdomsforbryterne er allerede henrettet. For dem kom Høyesteretts beslutning for seint.
SLIPPER: Kelvin Dycus slipper dødsstraff som en følge USAs Høyesteretts beslutning.
FÅR LEVE: Disse fangene var under 18 år da de begikk lovbruddene de sitter inne for. De slipper nå unna med fengsel etter Høyesteretts avgjørelse.