Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA nekter å frigi nye torturbilder

- Offentliggjøring av disse bildene vil være til fare for amerikanske statsborgere, amerikanske soldater og amerikanske tjenestemenn i utlandet

VIL IKKE FRIGI BILDER: En talsmann for Pentagon opplyser at bilder knyttet til behandling av fanger tatt i militære operasjoner mellom 11. september 2001 og 22. januar 2009 heretter ikke vil bli frigitt. Her president Obama sammen med forsvarsminister Robert Gates. Foto: Reuters / Scanpix
VIL IKKE FRIGI BILDER: En talsmann for Pentagon opplyser at bilder knyttet til behandling av fanger tatt i militære operasjoner mellom 11. september 2001 og 22. januar 2009 heretter ikke vil bli frigitt. Her president Obama sammen med forsvarsminister Robert Gates. Foto: Reuters / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||USAs forsvarsminister Robert Gates nekter å frigi flere bilder av krigsfanger som blir torturert og mishandlet av amerikanske soldater.


Borgerrettighets- organisasjonen ACLU har tidligere gått rettens vei for å få frigitt 21 fargebilder som vise mishandling av fanger i Irak og Afghanistan, noe de har fått medhold av en føderal domstol.

Obama-administrasjonen ba derfor Kongressen om å gi forsvarsminister Robert Gates utvidet fullmakt til å holde tilbake bildene.

I tillegg til de 21 konkrete bildene ACLU har krevd utlevert, nekter Gates også å frigi 23 andre bilder som dokumenterer amerikansk fangemishandling.

- Til fare

En talsmann for Pentagon opplyser at bilder knyttet til behandling av fanger tatt i militære operasjoner mellom 11. september 2001 og 22. januar 2009 heretter ikke vil bli frigitt.

- Offentliggjøring av disse bildene vil være til fare for amerikanske statsborgere, amerikanske soldater og amerikanske tjenestemenn i utlandet, slår Gates fast.

ACLU nekter å gi opp kampen og mener at det er viktig at torturbildene blir lagt fram.

- Disse bildene er en viktig del av vår historie. De er av avgjørende betydning for debatten om tortur, sier Jameel Jaffer i ACLU.

Ombestemte seg

Bildene som viser amerikansk fangemishandling i Abu Ghraib-fengslet i Irak, sjokkerte en hel verden da de ble offentliggjort.

Bildene utløste hissig debatt i USA og bidro til full gjennomgang og innskjerping av reglene for fangebehandling.

President Barack Obama lovet opprinnelig at all dokumentasjon knyttet til fangemishandlingen under hans forgjenger George W. Bush skulle på bordet, men har siden ombestemt seg.

Frykten er at bildene skal oppildne til nye voldshandlinger mot amerikanske soldater i Irak og Afghanistan.

De omstridte bildene er i likhet med Abu Ghraib-bildene tatt av amerikanske soldater og var å finne i etterforskningsmaterialet mot soldater som er dømt for overgrep.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media