PÅ STEDET HVIL: USA avslår oppfordringen fra Tyrkia om å trekke seg ut av Manbij, Syria, og blir værende i kampen mot IS. Foto: DELIL SOULEIMAN / AFP / SCANPIX
PÅ STEDET HVIL: USA avslår oppfordringen fra Tyrkia om å trekke seg ut av Manbij, Syria, og blir værende i kampen mot IS. Foto: DELIL SOULEIMAN / AFP / SCANPIXVis mer

Syriainnblanding skaper kaldfront mellom Tyrkia og USA:

USA nekter å møte oppfordring fra Erdogan

De amerikanske styrkene som står i den syriske byen Manbij kommer ikke til å bli trukket ut, opplyser general Joseph Votel. Tyrkia varsler offensiv mot byen.

- Uttrekking av amerikanske styrker fra Manbij er ikke noe som står på programmet vårt, sier general Joseph Votel, øverstkommanderende for USAs sentralkommando, til CNN.

Dermed øker risikoen for konfrontasjon mellom NATO-allierte Tyrkia og USA.

Lørdag advarte Tyrkia om at landets offensiv mot det kurdiskkontrollerte Afrin-området i Syria kan bli utvidet lenger østover langs grensen i Nord-Syria og omfatte byen Manbij. USA bør «umiddelbart» trekke seg ut av Manbij, het det i oppfordringen fra Ankara.

Manbijs forsvar er i utgangspunktet det lokale militærrådets ansvar. Rådet kaller seg Manbij Military Council (MMC), som hovedsakelig består av lokale krigere som har fått opplæring og trening av amerikanske styrker. MMC inngår i gruppen Syrian Defence Forces (SDF), som er USAs allierte og som domineres av den kurdiske YPG-militsen.

Tyrkia ser på YPG-militsen som PKK-geriljaens syriske avlegger og har satt begge grupper på sin liste over terroristorganisasjoner.

USA og EU har også PKK på sine terrorlister, men har alliert seg med YPG i kampen mot IS.

(NTB)