Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA nekter å utlevere siktet diplomatkone

Ble siktet etter dødsulykken som kostet 19 år gamle Harry Dunn livet.

KLEMMER: Den avdøde Harry Dunns mor, Charlotte Charles, og stefaren Bruce Charles klemmer ut etter å ha fått beskjeden om at det er tatt ut siktelse mot den amerikanske diplomatkona Anne Sacoolas. Foto: David Mirzoeff / PA Photos / NTB scanpix
KLEMMER: Den avdøde Harry Dunns mor, Charlotte Charles, og stefaren Bruce Charles klemmer ut etter å ha fått beskjeden om at det er tatt ut siktelse mot den amerikanske diplomatkona Anne Sacoolas. Foto: David Mirzoeff / PA Photos / NTB scanpix Vis mer

I august i fjor kjørte den amerikanske diplomatkona Anne Sacoolas på og drepte den britiske 19-åringen Harry Dunn.

19-åringen var på vei til sin far på motorsykkel da han ble truffet av en Volvo XC90 rett utenfor den britiske flybasen RAF Crougthon i Northamptonshire i Storbritannia.

Bak rattet satt Sacoolas, som ifølge politiet kom over i motsatt kjørefelt da ulykka skjedde.

Ble siktet

19-åringen ble fraktet til sykehus med alvorlige skader, men døde seinere.

Kort tid etter ulykka skal Sacoolas og hennes familie ha forlatt Storbritannia og vendt snuta mot hjemlandet, etter råd fra amerikanske myndigheter.

Etter å ha vendt hjem påberopte hun seg diplomatisk immunitet som følge av ekteskapet med etterretningsoffiseren Jonathan Sacoolas.

- Jeg syntes ikke det er rett at noen kan påberope seg diplomatisk immunitet i en slik sak, sa Storbritannias statsminister Boris Johnsen til The Times like etter hendelsen.

I desember i fjor ble det tatt ut siktelse mot Sacoolas. Hun har avvist å vende tilbake til Storbritannia frivillig, og derfor har britiske myndigheter bedt USA utlevere henne.

Nekter utlevering

Det sier USAs utenriksminister Mike Pompeo nå nei til.

- Vi er skuffet over avgjørelsen, som ser ut til å stå i veien for rettferdighet. Vi vurdere for øyeblikket alternativene våre, heter det i en uttalelse fra det britiske innenriksdepartementet, ifølge Sky News.

Familien til Harry Dunn ble informert om avgjørelsen av sitt lokale parlamentsmedlem Andrea Leadson.

Dunns familie vil komme med ytterligere kommentarer fredag morgen, men sier at «kampen for rettferdighet fortsetter».

Sacoolas selv har ikke uttalt seg offentlig om ulykka, men advokat Amyt Jeffress har tidligere gitt følgende uttalelse.

«Anne er ødelagt av denne tragiske ulykka, og uttrykker sin dypeste medfølelse med familien. Anne ville gjort alt for å kunne bringe Harry tilbake. Hun er selv mor, og kan ikke forestille seg smerten».

- En ulykke

Britiske politibetjenter har avhørt Sacoolas i USA, men der ser altså rettsforfølgelsen av den amerikansk diplomatkona ut til å stanse.

Da det ble tatt ut siktelse mot Saccoolas, sa advokaten følgende:

- Dette var en ulykke, og en straffeforfølging med en potensiell straff på fjorten års fengsel, er ganske enkelt ikke forholdsmessig.