NEKT: Den tidligere statsministeren Salam Fayyad får ikke bli FN-utsending til Libya så lenge USA har et ord med i laget.  Foto: REUTERS / Mohamad Torokman / NTB scanpix
NEKT: Den tidligere statsministeren Salam Fayyad får ikke bli FN-utsending til Libya så lenge USA har et ord med i laget.  Foto: REUTERS / Mohamad Torokman / NTB scanpixVis mer

USA nekter Fayyad å bli FN-utsending fordi han er palestinsk

USA vil vise støtte til Israel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA har stoppet utnevnelsen av den palestinske eksstatsministeren Salam Fayyad som ny FN-utsending i Libya, for å vise støtte til Israel.

USAs FN-ambassadør Nikki Haley sier president Donald Trumps administrasjon er skuffet over at FNs generalsekretær António Guterres har sent et brev til Sikkerhetsrådet i FN, et brev som tyder på at han vil utnevne palestinske Salam Fayyad til FNs neste utsending til Libya.

Fayyad var statsminister for de palestinske områdene i perioden 2007–2013.

- Altfor lenge har FN vært urettferdig partiske i de palestinske myndighetenes favør på bekostning av våre allierte i Israel, sa Haley fredag.

Haleys uttalelse kom bare dager før Israels statsminister Benjamin Netanyahu skal møte Trump i Det hvite hus.

Palestina er ikke medlemsland, men har status som observatørland i FN og landets uavhengighet er anerkjent av 137 av FNs 193 medlemmer.

Haley påpeker at USA verken anerkjenner palestinsk uavhengighet eller støtter det signalet en utnevnelse av Fayyad vil sende i FN-systemet.

FN-diplomater som ønsker å være anonyme sier at Fayyad er respektert for sine reformtiltak og for den økonomiske veksten i de palestinske områdene.

Forslaget om at han skulle bli utsending for FN i Libya skal ha hatt støtte fra 14 av de 15 medlemslandene i sikkerhetsrådet.

(©NTB)