USA nekter for voldtektsbilder fra Irak

- Avisen sjekket ikke fakta, hevder Pentagon.

SKREKKBILDER: En uidentifisert Abu Ghraib-fange blir fotografert med pose over hodet og ledninger festet til kroppen i 2003. Obama lovet senere at flere bilder fra landets fangebehandling i Irak skulle offentliggjøres, men gikk senere tilbake på dette. Arkivfoto: AP Photo/Scanpix
SKREKKBILDER: En uidentifisert Abu Ghraib-fange blir fotografert med pose over hodet og ledninger festet til kroppen i 2003. Obama lovet senere at flere bilder fra landets fangebehandling i Irak skulle offentliggjøres, men gikk senere tilbake på dette. Arkivfoto: AP Photo/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Det amerikanske forsvarsdepartementet nekter for at det finnes bilder av irakiske fanger som blir utsatt for voldtekt og tortur.

Bildene inngår i en granskingsrapport om fangemishandlingen i det amerikanskdrevne Abu Ghraib-fengselet. Rapporten er fra 2004 og ble ført i pennen av den amerikanske generalen Antonio Taguba.

Taguba bekrefter overfor den britiske avisen Daily Telegraph at bildene som til nå er vist fra fangemishandlingen i Abu Ghraib, bare er småtteri i forhold til hva som skjuler seg i hans rapport. Den dokumenterer også voldtekt av fanger.

- Bildene viser tortur, misbruk, voldtekt, og enhver usømmelighet man kan tenke seg, sier Taguba til avisen.

- Sjekket ikke fakta

En talsmann for Pentagon der forsvarsdepartementet holder til benekter at bildene finnes.

- Ingen av bildene det dreier seg om viser det som blir beskrevet i artikkelen. Avisen har ikke sjekket fakta, sier Bryan Whitman.

Ifølge Daily Telegraph viser ett av bildene hvordan en amerikansk soldat voldtar en kvinnelig irakisk fange, mens et annet viser hvordan en mannlig tolk voldtar en mannlig fange.

Andre bilder viser angivelig hvordan fanger misbrukes og mishandles på det groveste med køller, rør og ståltråd.

- Offentliggjort allerede

President Barack Obama lovet opprinnelig å offentliggjøre alt som fantes av bilder av fangemishandlingen i Irak, men har senere gått tilbake på dette.

Whitman forteller imidlertid at dette ikke har noe med hva som er avbildet å gjøre. Han benekter også at det finnes bilder fra fangemishandlingen i Abu Ghraib som ennå ikke er offentliggjort.

- Så vidt jeg vet er alle Abu Ghraib-bildene allerede offentliggjort, og dere har muligheten til å se dem. De er jo blitt publisert av en lang rekke medier, sier Whitman.


(NTB)