Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA nekter kineserne deltakelse i øvelse: -­­ De vil dukke opp i spionskip

Kaller militærøvelse-nekt for «lite konstruktivt». - Dette er ikke bra, mener Kina-ekspert ved NTNU.

- BYGGER ØY: Dette amerikanske overvåkingsbildet viser angivelig at Kina er i ferd med å bygge ei kunstig øy ved det såkalte Ugagn-revet i den omstridte øygruppa Spratly - ikke langt fra øvingsområdet. Foto: U.S. Navy / Reuters / NTB Scanpix
- BYGGER ØY: Dette amerikanske overvåkingsbildet viser angivelig at Kina er i ferd med å bygge ei kunstig øy ved det såkalte Ugagn-revet i den omstridte øygruppa Spratly - ikke langt fra øvingsområdet. Foto: U.S. Navy / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det amerikanske forsvarsdepartementet opplyste onsdag kveld at USA trekker tilbake invitasjonen om felles marineøvelse i Stillehavet.

Årsaken er Beijings «vedvarende militarisering» av Sør-Kinahavet.

- Kinas vedvarende militarisering av omstridte momenter i Sør-Kinahavet fører bare til å økt spenning og destabilisering i regionen, sier talsmann Chris Logan i det amerikanske forsvarsdepartementet.

Departementet mener «Kinas opptreden ikke er i tråd med prinsippene og formålet» til øvelsen, kalt Rim of the Pacific (RIMPAC).

- Lite konstruktiv

Øvelsen er verdens største internasjonale militærøvelse til sjøs og holdes annenhvert år. Øvelsen varer mellom juni og juli, og Kina har deltatt to ganger tidligere.

Da Kina deltok i øvelsen for første gang i 2014, uttalte sjefen for den amerikanske stillehavskommandoen, admiral Samuel Locklear, at det et «stort og viktig» skritt at stormakten deltok.

- FANTASTISK: President Donald Trump hyller sin kinesiske kollega Xi Jinping på et lukket møte for sine støttespillere. Trump er dypt imponert over at Xi kan være president på livstid. Video: CNN Vis mer

- Vi må legge bak oss de historiske uenighetene som skaper problemer i regionen. Med innsats vil vi klare det, sa admiralen til nyhetsbyrået AFP den gang.

Nå er situasjonen annerledes. Det får Kina til å reagere.

Kinas utenriksminister Wang Yi mener USAs beslutning om å trekke tilbake invitasjonen er «lite konstruktiv».

- Den bidrar ikke til felles forståelse mellom Kina og USA, sa han onsdag kveld.

IKKE INVITERT: USA trekker tilbake en invitasjon til Kina om å delta i en marineøvelse i Stillehavet og viser til Beijings «vedvarende militarisering» av Sør-Kinahavet. Her er USAs president Donald Trump sammen med Kinas president Xi Jinping da førstnevnte var på besøk i Beijing i fjor. Foto: NTB scanpix
IKKE INVITERT: USA trekker tilbake en invitasjon til Kina om å delta i en marineøvelse i Stillehavet og viser til Beijings «vedvarende militarisering» av Sør-Kinahavet. Her er USAs president Donald Trump sammen med Kinas president Xi Jinping da førstnevnte var på besøk i Beijing i fjor. Foto: NTB scanpix Vis mer

USA, Australia, Canada, New Zealand og Storbritannia har deltatt i RIMPAC siden starten i 1971, mens en rekke allierte land jevnlig har blitt invitert. I 2014 deltok Kina med 1.100 mannskaper og fire skip. Også Norge var med det året.

- Vil bli glemt

Paul Midford, professor ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU, sier til Dagbladet at han ikke tror militærøvelse-nekt vil påvirke forholdet til USA og Kina på politisk nivå.

- Dette er en symbolsk handling og en protest fra USA. Jeg tror ikke dette ødelegger for forholdet til Kina, og dette vil bli fort glemt. Jeg tror ikke Kina vil bry seg, sier Midford.

USAs president Donald Trump skulle etter planen møte Nord-Koreas leder Kim Jong-un i juni, men det møtet avlyste Trump torsdag.

Men selv ikke i denne saken tror Midfort at å trekke invitasjon om en militærøvelse vil ha noe å si.

KREVER TERRITORIUM: En kvinne går foran en reklameplakat som viser en øy i Sør-Kinahavet der det står at dette er kinesisk territorium. Foto: NTB scanpix
KREVER TERRITORIUM: En kvinne går foran en reklameplakat som viser en øy i Sør-Kinahavet der det står at dette er kinesisk territorium. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Kina vil at de skal møtes, ikke at konflikten skal eskaleres. Møtet er velkomment, og det ser dessuten ut til at Trump og Xi (Kinas president red.anm) har et godt forhold, blant annet har de klart å stoppe handelskrigen, sier professoren.

Selv om USA har trukket tilbake invitasjonen, tror han at Kina kommer til å være til stede uansett.

Kan få konsekvenser

- Jeg tror Kina kommer til å følge med ved å sende et spionskip, slik som Russland gjorde da de ikke ble invitert i 2016 da Barack Obama var president, sier han, og forteller Russland også sendte en jager (en type krigsskip) som fulgt med på øvelsen, spesielt amerikanerne.

- Kina kan også sende en jager i år som følger med på RIMPAC, i tillegg til spionskipet.

Ser man derimot på militært nivå, tror Midford at det kan ha konsekvenser.

- På militært nivå er det ikke bra at Kina ikke får delta. Øvelsen er blant annet for at land skal bli bedre kjent med hverandre på militært nivå; få vite hvordan de operer, hvordan de kommuniserer, navigerer og reponerer på ulykker. Å miste den kanalen kan ha negative konsekvenser, sier den amerikanske professoren.

Kina ligger i konflikt med Vietnam, Filippinene, Taiwan, Malaysia og Brunei om de små øygruppene Paracel og Spratly i Sør-Kina-havet, og er - til naboene og USAs store irritasjon - i ferd med å feste solid militært grep om enkelte av øyene.

Ifølge Paul Midford har Kina økt aktiviteten sin i Sør-Kinahavet de siste månedene. Han viser blant annet til forrige ukes handlinger, hvor myndigheter satte flere bombefly på en ikke navngitt øy.

Årsaken var for å «oppnå en bredere regional rekkevidde». Kina uttalte i den forbindelse, ikke overraskende, at øyene i Sør-Kinahavet tilhører dem, og mente at aktiviteten som pågår i området er trening og at andre parter «ikke bør over-tolke dem», skriver CNN.

USA har også økt sitt nærvær i farvannet, til sterke kinesiske protester. Kina fordømte USA i sterke ordelag etter at destroyeren USS «Mustin» i mars seilte 12 nautiske mil (22 km) fra det såkalte Ugagn-revet i Spratly-øygruppa - hvor kineserne er i ferd med å bygge en militærbase - en av flere i området.

Skipsfart

Professor Midford sier det er et godt spørsmål om hvorfor USA, som ligger på andre siden av kloden, blander seg inn i ting som skjer i Sør-Kinahavet. En av årsakene, tror han, er skipsfarten.

- Majoriteten av skip som går fra Midtøsten til Japan går gjennom Sør-Kinahavet. Skip må ikke gå gjennom det området, men det er den raskeste veien. USA er opptatt av fri gjennomfart for internasjonal skipsfart. Det er viktig for dem at Kina ikke setter en stopper for det. Det er i hvert fall det som er unnskyldningen de bruker, sier Midford.

USA har i den sammenhengen ikke bare snakket på vegne av seg selv, men også ikke-regionale stater.

- Jeg synes det er viktig å merke seg at Kina hevder at de ikke har til hensikt å påvirke den kommersielle skipsfarten i Sør-Kinahavet, og at det kommer an på om dette ganger dem selv, sier professoren.

USA har også krevd at man skal få lov til å drive forskning i økonomisk soner. I Sør-Kinahavet har USA drevet vitenskapelige undersøkelser med forskningsskip. Kina har ikke akseptert dette, og har aktivt søkt for å hindre USAs nærvær med fysiske midler, ifølge Store norske leksikon.

I bunnen av konflikten ligger en kamp om naturressursene i det frodige Sør-Kina-havet, som er rikt både på fisk og olje. Vietnam har på sin side sett seg nødt til å utsette starten av boring i havområdet etter press fra kineserne.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media