USA nekter kineserne deltakelse i øvelse: -­­ De vil dukke opp i spionskip

Kaller militærøvelse-nekt for «lite konstruktivt». - Dette er ikke bra, mener Kina-ekspert ved NTNU.

- BYGGER ØY: Dette amerikanske overvåkingsbildet viser angivelig at Kina er i ferd med å bygge ei kunstig øy ved det såkalte Ugagn-revet i den omstridte øygruppa Spratly - ikke langt fra øvingsområdet. Foto: U.S. Navy / Reuters / NTB Scanpix
- BYGGER ØY: Dette amerikanske overvåkingsbildet viser angivelig at Kina er i ferd med å bygge ei kunstig øy ved det såkalte Ugagn-revet i den omstridte øygruppa Spratly - ikke langt fra øvingsområdet. Foto: U.S. Navy / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det amerikanske forsvarsdepartementet opplyste onsdag kveld at USA trekker tilbake invitasjonen om felles marineøvelse i Stillehavet.

Årsaken er Beijings «vedvarende militarisering» av Sør-Kinahavet.

- Kinas vedvarende militarisering av omstridte momenter i Sør-Kinahavet fører bare til å økt spenning og destabilisering i regionen, sier talsmann Chris Logan i det amerikanske forsvarsdepartementet.

Departementet mener «Kinas opptreden ikke er i tråd med prinsippene og formålet» til øvelsen, kalt Rim of the Pacific (RIMPAC).

- Lite konstruktiv

Øvelsen er verdens største internasjonale militærøvelse til sjøs og holdes annenhvert år. Øvelsen varer mellom juni og juli, og Kina har deltatt to ganger tidligere.

Da Kina deltok i øvelsen for første gang i 2014, uttalte sjefen for den amerikanske stillehavskommandoen, admiral Samuel Locklear, at det et «stort og viktig» skritt at stormakten deltok.

- Vi må legge bak oss de historiske uenighetene som skaper problemer i regionen. Med innsats vil vi klare det, sa admiralen til nyhetsbyrået AFP den gang.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer