USA nekter krigsmotstandere lukrative kontrakter

USAs viseforsvarsminister Paul Wolfowitz har bestemt at land som motsatte seg Irak-krigen, som Frankrike og Tyskland, skal utelukkes fra hovedkontraktene for gjenoppbygging av landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De 26 kontraktene omhandler områdene elektrisitetsforsyninger, kommunikasjon, offentlige bygninger, transport, offentlig sektor, og sikkerhetstiltak.

Kunngjøringen som ble sendt ut tirsdag, kommer etter lengre diskusjoner om hvilke land som skal få fordel av de mange kontraktene for gjenoppbygging av Irak. USA begrunner utestengningen med hensyn til nasjonal sikkerhet.

Også Russland og Canada er blant landene som utelukkes fra å delta i budrundene om de lukrative kontraktene.

De vil imidlertid kunne søke om mindre attraktive underkontrakter senere.

Sikkerhetsinteresser

«For å beskytte amerikanske sikkerhetsinteresser er det nødvendig å begrense konkurransen om de viktigste kontraktene til selskaper fra USA, Irak, koalisjonspartnerne og land som bidrar med styrker,» heter det i erklæringen fra Wolfowitz lagt ut på nettsiden www.rebuilding-iraq.net.

«Det å begrense konkurransen vil oppmuntre til et utvidet internasjonalt samarbeid i Irak, også for framtiden», skriver viseforsvarsministeren videre.

Norge er et av landene på USAs liste over 63 land som kan delta i budrunden om lukrative kontrakter for gjenoppbygging. Dette ble også bekreftet av Pentagon i forrige uke.

- Land som har deltatt i koalisjonsstyrken får delta i konkurransen om hovedkontraktene, sa Pentagon-talsmann Joe Yoswa til NTB.

Ifølge Wolfowitz' dokument har antallet koalisjonsstyrker fra andre land økt fra 14.000 til 23.700 siden de største krigshandlingene var over. Det har ført til at USA har kunnet kutte antall soldater med 12.000.

123 milliarder kroner

De 26 hovedkontrakter til en verdi av opptil 18,6 milliarder dollar (123 milliarder kroner), vil blir annonsert i løpet av de nærmeste dagene.

Wolfowitz' beslutning er ventet å vekke harme i Frankrike, Tyskland og andre av USAs allierte i NATO og FNs sikkerhetsråd, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Beslutningen vil imidlertid blidgjøre USAs nærmeste støttespillere i Irak-krigen, Storbritannia, Spania og Italia, som ble holdt utenfor under den første runden med tildeling av Irak-kontrakter. Disse kontraktene gikk utelukkende til amerikanske selskaper, flere av dem uten budrunde.

Kritiske

Flere amerikanske eksperter er kritiske til at USA begrunner utestengningen fra budrunden med nasjonale sikkerhetshensyn

- Kommer dette til å sette en presedens der nasjonal sikkerhet blir brukt til å begrense konkurransen? spør den amerikanske forretningsadvokaten Clark McFadden.

- Beslutninger som denne, er det samme som å be om økonomiske gjengjeldelsestiltak fra andre land, som Tyskland, Frankrike og Russland, sier professor Steven Schooner ved George Washington University.

(NTB)