USA nekter medvirkning i Honduras-kupp

President Manuel Zelaya ble styrtet og tvunget i eksil.

BLE STYRTET: Honduras president, Manuel Zelaya. Foto: Scanpix/EPA
BLE STYRTET: Honduras president, Manuel Zelaya. Foto: Scanpix/EPAVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA avviser beskyldninger om at landet var involvert i militærkuppet i Honduras der president Manuel Zelaya ble styrtet og tvunget i eksil.

Ifølge Zelaya mellomlandet flyet som fløy ham til Costa Rica ved militærbasen Soto Cano i Honduras for å tanke drivstoff.

600 amerikanske militære er stasjonert ved basen, som også er kjent under navnet Palmerola, men en talsmann for Pentagons sørkommando avviser at amerikanerne hadde kjennskap til kuppet eller medvirket til å sende Zelaya ut av landet.

- De amerikanske styrkene hadde ikke kjennskap til beslutningen om å mellomlande og tanke flyet, sier talsmannen Robert Appin.

Han understreker at de amerikanske styrkene har innstilt alt samarbeid med regjeringshæren i Honduras etter kuppet.

President Barack Obama holder også tilbake millioner av dollar i militærstøtte og bistand til landet, i et forsøk på å presse kuppmakerne til å gjeninnsette Zelaya.

Den venstreorienterte storbonden Zelaya har ved flere anledninger den siste tiden luftet sin mistanke om at det var amerikansk medvirkning i kuppet og kritisert Washington for å gjøre for lite for å presse kuppmakerne.

(NTB)