Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA nektet å gi dokumenter til Danmark. Så gikk danskene til Wikileaks

Forsvarsdepartementet gransket om danske soldater utleverte irakiske fanger til tortur.

GA DOKUMENTER USA NEKTET Å GI: Wikileaks-gründer Julian Assange lekket dokumenter til dansk regjering. Foto: AFP Photo/Fabrice Coffrini/Scanpix
GA DOKUMENTER USA NEKTET Å GI: Wikileaks-gründer Julian Assange lekket dokumenter til dansk regjering. Foto: AFP Photo/Fabrice Coffrini/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da amerikanske myndigheter nektet å utlevere hemmelige dokumenter til Forsvarsdepartementet i Danmark, ba de Wikileaks om hjelp.

Og det fikk de, ifølge et videointervju Wikileaks-gründer Julian Assange ga til en forsamling journalister på Arij-konferansen for undersøkende, arabisk journalistikk i Amman i Jordan, melder ekstrabladet.dk.

Torturanklager Avisa skriver at det er i forbindelse med anklager om at danske soldater skal ha utlevert irakiske fanger til tortur at det danske forsvarsdepartementet skal ha bedt om å få se en rekke dokumenter.

Men danskene skal ha fått nei på forespørselen, ifølge Assange.

Det førte til at de for to uker siden henvendte seg til Wikileaks - og Wikileaks skal deretter ha gitt dem dokumentene, sier han.

Ny monsterlekkasje Saken knyttes opp mot at det er ventet at Wikileaks kommer med en ny monsterlekkasje i kveld. Flere store aviser vil samtidig publisere artikler om innholdet i dokumentene klokka 22.30 norsk tid, men allerede før den tid vil det komme flere lekkasjer, melder det franske nettstedet OWNI.fr.

På nettsidene til tyske Der Spiegel kan man lese en opplysning som trekker i samme retning: «Av redaksjonelle grunner er e-papirutgaven av nye Spiegel 48/2010 tilgjengelig først søndag klokka 22.30», står det der.

ORIENTERT: Utenriksminister Jonas Gahr Støre.
Foto: Sara Johannessen / Scanpix
ORIENTERT: Utenriksminister Jonas Gahr Støre. Foto: Sara Johannessen / Scanpix Vis mer

Lørdag kveld publiserte det tyske nyhetsmagasinet tilsynelatende ved en feiltakelse en artikkel om dokumentene.

Hemmelige diplomatdokumenter Wikileaks har ikke selv uttalt seg om innholdet i dokumentene, men amerikanske myndigheter varslet tidligere denne uka at det var snakk om en stor mengde hemmeligstemplede dokumenter fra USAs utenriksdepartement.

USAs ambassadør til Norge, Barry White, sendte fredag et brev for til Dagbladet for å «slukke brannen», og gikk langt i å beskrive innholdet i lekkasjen: Diplomaters private samtaler, vurderinger av statsledere og forhandlinger.

Brevet var ment som en kronikk for Dagbladets debattsider, dersom Wikileaks legger ut dokumentene de hevder å ha. Dagbladet valgte å referere  til teksten allerede fredag.

Ifølge artikkelen som lørdag ble publisert på nettet av Der Spiegel, er det blant annet snakk om drøyt 251 000 dokumenter som er sendt til USAs utenriksdepartement fra utenriksstasjoner i hele verden.

I tillegg skal pakken inneholde rundt 8000 direktiver som er sendt fra utenriksdepartementet til utenriksstasjonene.

Nekter å forhandle med Wikileaks USA har allerede tatt kontakt med en rekke land, deriblant Norge, for å varsle om de ventede avsløringene. Ifølge USAs utenriksdepartement finnes det opplysninger i dokumentene som overhodet ikke er ment for offentligheten, og som kan bli pinlige for politiske ledere i hele verden.

SENDTE BREV: USAs ambassadør Barry White. Foto: Mette Møller
SENDTE BREV: USAs ambassadør Barry White. Foto: Mette Møller Vis mer

USA nekter å snakke med Wikileaks over den planlagte lekkasjen, og i et brev fra det amerikanske utenriksdepartementet til Wikileaks-gründer Julian Assange slår de fast at amerikansk lov ble brutt da dokumentene ble lekket og at de besitter dem i brudd med loven, skriver nyhetsbyrået AFP.

- Vi vil ikke gå inn i forhandlinger i forbindelse med ytterligere lekkasjer eller spredning av ulovlig innhentet materiale, skriver departementets juridiske rådgiver Harold Koh i brevet til Assange og hans advokat.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!