Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA: Nord-Korea drepte Kims halvbror

Utenriksdepartementet i USA mener at den nordkoreanske regjeringen sto bak drapet på Kim Jong-uns halvbror, Kim Jong-nam.

SISTE BILDENE: Overvåkningsbilder fra flyplassen i Kuala Lumpur skal vise de siste bildene av Kim Jong-uns halvbror, Kim Jong-nam i live. Bildene skal angivelig også vise et møte mellom en av de drapstiltalte kvinnene, og en nordkoreansk agent. Video: Fuji TV / AP Les hele saken her: https://www.dagbladet.no/nyheter/her-far-kvinnen-betalt-for-dra... Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For litt over ett år siden ble Kim Jong-nam drept på flyplassen i Kuala Lumpur i Malaysia.

Obduksjonen avdekket at det var nervegiften VX i Kims øye og blod, samt spor av den ekstremt dødelige giften på mannens skjortekrage og på ermene. Han skal ha blitt påført 1,4 ganger det som regnes som en dødelig dose.

13. februar døde Kim Jong-nam på vei til sykehuset, 20 minutter etter at han ble påført nervegiften.

Vil innføre sanksjoner

FORGIFTET: Broren til Nord-Koreas diktator Kim Jong-un, 45 år gamle Kim Jong-nam, ble drept på den internasjonale flyplassen i Kuala Lumpur tirsdag da han trolig fikk kastet giftig væske i ansiktet. Overvåkningsvideo av det som trolig er forgiftningen, er blitt lekket på nettet. Vis mer

USA mener at det var den nordkoreanske regjeringen som sto bak drapet på Kim Jong-nam. Som følge av dette, vil USA innføre nye sanksjoner mot Nord-Korea, skriver Reuters.

Heather Nauert, departementets talsperson, sier i en uttalelse at det 22. februar ble konkludert med at Nord-Korea sto bak drapet, og at nervegiften VX ble tatt i bruk - samme gift som undersøkelsene til malaysiske myndigheter viste.

- Å utvise en slik offentlig forakt for universelle normer mot bruk av kjemiske våpen viser nok en gang Nord-Koreas hensynsløshet og understreker at vi ikke har råd til å tolerere et nordkoreansk atomprogram, sa Nauert, skriver NTB.

Nervegiften står på FNs liste over masseødeleggelsesvåpen, og det antas at VX er en del av Nord Koreas våpenarsenal.

To kvinner tiltalt

Om lag én dag etter at Kim Jong-nam døde som følge av nervegiften, ble to kvinner pågrepet - mistenkt for å ha drept dikatorkims halvbror. Begge ble sporet opp på overvåkningskameraer på flyplassen.

Påtalemyndigheten i Malaysia tror at de to kvinnene, Siti Aisyah fra Indonesia (25) og Doan Thi Huong fra Vietnam (29), skal ha forgiftet Jong-nam på oppdrag for nordkoreanske agenter. Begge to har nektet straffskyld, og hevder de trodde nervegassen var babyolje. De hevder også at de var med på en skjult kamera-spøk.

Kvinnene er tiltalt for å ha drept Kim Jong-nam, og under rettssaken i oktober sa Aisyahs forsvarer at han mener at myndighetene ikke har nok bevis for å få henne dømt.

- Om jeg har kniven, betyr det ikke at det var jeg som drepte personen, skal han ha sagt ifølge nyhetsbyrået AP.

Under rettssaken la imidlertid myndighetene fram en rekke bevis på at de fant nervegiften på klærne til de to kvinnene, samt under neglene til Doan Thi Huong.

Det har foreløpig ikke kommet en dom i rettssaken mot de to kvinnene. Blir de dømt, risikerer de dødsstraff.

Nord-Korea nektet først for at Kim Jong-nam var død, før de seinere mente at han døde av hjerteinfarkt. Landet nekter for å ha noe som helst med drapet på halvbroren til statslederen å gjøre

Eldst

Kim Jong-nam var eldste sønn av Nord-Koreas avdøde leder Kim Jong-il og ble tidligere ansett som arving til det politiske dynastiet som har styrt landet siden grunnleggelsen. Han ble imidlertid tilsidesatt etter at han i 2001 forsøkte snike seg inn i Japan for å besøke en Disneyland-park, og han oppholdt seg etter dette stort sett i utlandet, skriver NTB.

Det var derfor ingenting som tydet på at han ønsket å utfordre halvbroren Kim Jong-un, som overtok som nordkoreansk leder i desember 2011.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling