Krigen i Ukraina:

- USA og EU har skylda

Brasils president Lula da Silva sier regjeringen fordømmer brudd på Ukrainas territorielle integritet, men hevder USA og EU er skyld i at krigen fortsetter.

REDDES: En mann blir hjulpet ned fra taket på en utbombet bygning i Slaviansk. I følge den lokale guvernøren ble fem mennesker drept under angrepet. Foto: AFP/NTB.
REDDES: En mann blir hjulpet ned fra taket på en utbombet bygning i Slaviansk. I følge den lokale guvernøren ble fem mennesker drept under angrepet. Foto: AFP/NTB. Vis mer
Publisert

Brasils president Lula da Silva skaper for andre gang denne uka politisk furore med sine uttalelser.

Uttalelsen om at USA og EU er skyld i at krigen fortsetter kom etter en lunsj med Romanias president Klaus Werner Iohannis tirsdag ettermiddag. Den uttalelsen har ikke falt i god jord hos mange.

Tidligere i uka uttalte han følgende på sin reise i Kina:

- USA må slutte å oppmuntre til krig i Ukraina, og heller begynne å snakke om fred, sier Lula da Silva.

BEGRAVELSE: Mennesker deltar i begravelsen til Andriy Andrushko, Ostap Lizanets and Mykola Geba som ble drept i krigen i Ukraina. Begravelsen var i Lviv. Foto: AFP/NTB.
BEGRAVELSE: Mennesker deltar i begravelsen til Andriy Andrushko, Ostap Lizanets and Mykola Geba som ble drept i krigen i Ukraina. Begravelsen var i Lviv. Foto: AFP/NTB. Vis mer

Lula mener at hvis USA og EU sluttet å støtte Ukraina i krigen, ville det internasjonale samfunnet kunne overbevise Russlands president Vladimir Putin og Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj til å begynne å snakke om fred. Uttalelsen kom ved slutten av Lulas besøk i Kina der han møtte president Xi Jinping.

Det hvite hus angriper

Det hvite hus har gått hardt ut mot Lulas kommentarer og hevder det er feil og usant av presidenten å påstå at USA egger til krig med Russland. Blant annet hevder Lula at USA forlenger krigen ved å levere våpen til ukrainerne.

- Brasil hermer etter russisk og kinesisk propaganda, uten å se på fakta i det hele tatt, sier John Kirby, talsmann for USAs nasjonale sikkerhetsråd.

Vladimir Putins besøk til Kherson i Ukraina har skapt debatt. Nå er bløffen avslørt. Reporter: Mia Engenes Bratlie. Video: AP Vis mer

Også Ukraina, som gjentatte ganger har bedt om våpenstøtte fra USA og EU, har uttrykt sinne over kommentarene.

Vil ha «politisk løsning» på krigen

Brasil har ikke sluttet seg til vestlige lands sanksjoner mot Russland og landet har nektet å etterfølge oppfordringer om å forsyne Ukraina med ammunisjon.

Landet har likevel, i motsetning til Kina, stemt sammen med de fleste av verdens land mot Russland i avstemninger i FNs hovedforsamling.

Ifølge Lula fordømmer Brasil krigen i Ukraina, men forsvarer også «en forhandlet politisk løsning på konflikten».

Lavrov takket Brasil

Russlands utenriksministre Sergej Lavrov besøkte Brasil mandag, der han takket landet for deres «klare forståelse for hvordan situasjonen i Ukraina har oppstått» og Brasils «ønske om å bidra til å finne en løsning».

Venstrepolitikeren Lula har fremhevet at han ønsker å styrke Brasils posisjon som uavhengig fredsaktør.

Vil forhandle fred

Han har på ny foreslått å etablere en gruppe nøytrale land som kan forhandle fram fred mellom Russland og Ukraina.

Lula sier han diskuterte saken med Kinas president Xi Jinping tidligere i uka.

- Jeg tror vi må sette oss ned ved et bord og si «det holder, la oss prate sammen», fordi krig aldri har ført med seg og aldri vil føre med seg noe godt for menneskeheten, sier den brasilianske presidenten.

To ganger på to måneder har Russlands president Vladimir Putin besøkt russisk-okkuperte områder i Ukraina. Video: AP Vis mer

- Vi kommer til å støtte Ukraina så lenge det trengs. Det motet som det ukrainske folket og det ukrainske militæret viser, inspirerer oss alle til å fortsatt støtte dem, sier Jens Stoltenberg til Christiane Amanpour på CNN.

Han kommenterte ikke Lulas utsagn direkte, men påpekte at det ikke var i Natos interesse å gi opp krigen uten å oppnå sine mål.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer