- USA og EU vurderer sanksjoner som tetter Trøim og Fredriksens smutthull

Oljerigg-deal med Putin skal ha gjort USA og EU forbanna.

PROVOSERTE: Under påsyn av Russlands president Vladimir Putin, kunne Seadrill-topp Tor Olav Trøim trykke hånda til Rosneft-sjef Igor Sechin under St. Petersburg International Economic Forum i mai. USAs president Barac Obama hadde advart vestlige toppledere å delta på konferansen. Dette, og Seadrills signering av enda en milliardkontrakt med Rosneft bare timer før nye sanksjoner ble innført, 1. august, skal ha medvirket til at USA og EU nå er på trappende med ytterligere innstramminger som vil stanse alt oljesamarbeid med Russland i Arktiske strøk. Foto: AFP / OLGA MALTSEVA / NTB SCANPIX
PROVOSERTE: Under påsyn av Russlands president Vladimir Putin, kunne Seadrill-topp Tor Olav Trøim trykke hånda til Rosneft-sjef Igor Sechin under St. Petersburg International Economic Forum i mai. USAs president Barac Obama hadde advart vestlige toppledere å delta på konferansen. Dette, og Seadrills signering av enda en milliardkontrakt med Rosneft bare timer før nye sanksjoner ble innført, 1. august, skal ha medvirket til at USA og EU nå er på trappende med ytterligere innstramminger som vil stanse alt oljesamarbeid med Russland i Arktiske strøk. Foto: AFP / OLGA MALTSEVA / NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): USA og EU forbereder seg på å innføre nye sanksjoner mot Russland for å stanse den lukrative oljeletingen i arktiske farvann der blant andre Statoil og John Fredriksens Seadrill har store interesser, melder Bloomberg.

De nye sanksjonene vil ifølge Bloombergs kilder forby amerikansk og europeisk samarbeid om oljeleting i de dype arktiske havområdene i Russland eller i oljeskifer på russisk territorium.

Oppsiktsvekkende opptrapping Bloomberg oppgir tre amerikanske tjenestemenn som kilde. De ønsker å være anonyme fordi straffetiltakene ennå ikke er offentliggjort.

EU skal ha gått med på sanksjonene i et møte på mandag, men avventer en evaluering av den inngåtte våpenhvilen mellom Ukraina og de prorussiske separatistene. Dette oppgir to europeiske tjenestemenn som også ønsker å være anonym, skriver Bloomberg.

Hvis sanksjonene blir innført, vil de kunne påføre betydelig skade på russisk økonomi. Ifølge ekspertene er Russland fremdeles avhengig av amerikansk og europeisk ekspertise, utstyr og teknologi for å kunne fortsette søk og prøveboring i de svært krevende arktiske oljefeltene. Dette vil hindre russerne å etablere og utnytte sin store oljereserve som er ment for fremtiden. Langtidsvirkningene kan derfor bli store for Putin.

- Provosert av Seadrill Sanksjonene vil også ramme en rekke vestlige selskaper og leverandører. Størst av disse er Exxon, som har omfattende interesser i Russland, i samarbeid med Rosneft og John Fredriksen-eide Seadrill og datterselskapet North Atlantic Drilling.

Nettopp Bermuda-registrerte Seadrill skal ifølge Bloomberg ha gjort diplomatene fra USA og EU forbanna, da de signerte en avtale med den statskontrollerte russiske oljegiganten Rosneft verd 26,5 milliarder kroner, bare timer før sanksjonene mot Russland ble ytterligere strammet inn fredag 1. august.

Sanksjonene, som blant annet skulle hindre fremtidige avtaler om eksport av utstyr og oljeteknologi til Russland som kan brukes til oljeleting og utvinning i arktiske strøk, rammet nemlig ikke allerede inngåtte kontrakter.

Seadrill hadde allerede gjort seg bemerket, etter at Seadrill-topp og eier John Fredriksens høyre hånd, Tor Olav Trøim dukket opp på St. Petersburg International Economic Forum i mai. Ifølge DN var dette en begivenhet USAs president Barac Obama hadde advarte vestlige toppsjefer mot å stille opp på. Trøim signerte kontrakt med Rosneft-sjef  Igor Sechin i påsyn av Russlands president Vladimir Putin.

- Vi forholder oss selvfølgelig til det som måtte være av sanksjoner internasjonalt. Samtidig er dette en avtale som ble påbegynt lenge før problemstillingen var aktuell og som forhåpentlig skal vare til lenge etter at problemstillingen har funnet en god løsning for alle parter, sa Trøim da.

Statoil rammes Også Statoil vil bli rammet hvis de nye sanksjonene settes i kraft. Statoil merker allerede sanksjonene som er innført, der flere planlagte samarbeidsprosjekter med Rosneft nå blir forsinket. Under ONS-konferansen i Stavanger i slutten av august sa Statoil-sjef Helge Lund at selskapet nå forberedte seg på lengre og mer kompliserte prosesser for å få godkjent eksport av utstyr og tjenester til Russland.

Statoil samarbeider i dag med franske Total om et produserende oljefelt i Russland, og har et strategisk samarbeid med Rosneft i nordområdene som blant annet omhandler seismisk kartlegging i Barentshavet og Okhotskhavet, samt pilotprosjekter knyttet til oljeutvinning på et nytt landfelt.

- Vi kommenterer ikke spekulasjoner om eventuelt nye sanksjoner, men forholder oss til de sanksjonene som allerede er på plass, sier informasjonssjef Knut Rostad i Statoil til Dagbladet.

Han sier selskapet monitorerer situasjonen fortløpende, og at Statoils interesser i Russland er langsiktige.

Det har ikke lykkes Dagbladet å få en kommentar fra Seadrill-ledelsen i kveld.