Foto: Reuters.
Foto: Reuters.Vis mer

USA og Europa bekymret over russiske raketter

Russland skal ha utplassert raketter i Kaliningrad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har innstendig oppfordret Russland om ikke å ta grep som kan destabilisere regionen, sier talskvinne i det amerikanske utenriksdepartementet Marie Harf.

Også de baltiske statene og Polen har uttrykt bekymring.

Uttalelsene kommer etter rapporter i russiske og tyske medier om russiske raketter av typen Iskander-M i enklaven Kaliningrad. Den russiske avisen Izvestia meldte mandag at rakettene - som kan bære atomvåpen - har vært utplassert i et års tid allerede.

- Ikke rettet mot Russland Russiske myndigheter vil verken bekrefte eller avkrefte rapportene men insisterer på at de er i sin fulle rett til å utplassere raketter i den vestlige enklaven.

Russland har i årevis truet med å utplassere raketter i Kaliningrad som et svar på USA og NATOs rakettskjoldplaner i Europa.

USA insisterer på at skjoldet ikke er rettet mot Russland, men myndighetene i Moskva ser det som en trussel mot landets atomavskrekking. USA vil ha et rakettforsvar i Europa for å avskjære eventuelle angrep fra blant annet Iran.

Restart Planene om rakettskjold var den største kilden til konfrontasjon mellom Moskva og Washington under årene med George W. Bush i Det hvite hus. Da Obama kom til makten lovet han å «restarte» forholdet til Russland. Han endret rakettskjoldplanen noe, men den fortsetter å irritere russiske myndigheter.

USAs utenriksminister Chuck Hagel fortalte sin russiske kollega Sergej Sjoigu at den foreløpige avtalen med Iran om landets kjernefysiske program ikke fjerner behovet for et rakettskjold.

Kaliningrad ligger inneklemt mellom Polen, Litauen og Østersjøen.

(NTB)