FORTVILER: Meklerne på børsen på Wall Street fortviler over stupende aksjekurser. Foto:  AFP PHOTO/Stan HONDA
FORTVILER: Meklerne på børsen på Wall Street fortviler over stupende aksjekurser. Foto: AFP PHOTO/Stan HONDAVis mer

- USA og Europa farlig nær ny nedgangstid

Panikk på børsene verden over. Verste dag hittil i år på Oslo børs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): - USA og Europa ligger farlig nær en ny nedgangstid, skriver den store investeringsbanken Morgan Stanley i sin rapport om framtidsutsiktene for 2011 og 2012.

De kutter sitt anslag for verdensøkonomiens vekstrate fra 4,2 prosent til 3,9 prosent i år og fra 4,5 til 3,8 prosent i 2012. I tillegg kom en ny vurdering fra den amerikanske sentralbanken som viser stor bekymring for tilstanden til europeiske bankene.

Rapporten fra Morgan Stanley ble offentliggjort like før børsen åpnet i USA og gjorde mange investorene livredde for framtidsutsiktene og får dem til å selge seg ut av aksjemarkedet.

New York-børsen stupte ved åpningen i dag. Dow Jones-indeksen var på et tidspunkt sunket med mer enn 500 poeng eller over 4 prosent før den steg noe igjen. Like før klokka 18.30 norsk tid, var Dow Jones ned med 361 poeng, eller 3,17 prosent.

- Verdensomspennende streik - Det er nesten som om alle aksjekjøpere har gått på en kollektiv verdensomspennende streik. Folk fortsetter å nedvurdere sine forventninger til vekst på verdensbasis, sier Michael Mullaney i det 9,5 milliarder dollar store investeringsfondet Fiduciary Trust til nyhetsbyrået Bloomberg.

De siste ukene har børsene verden over falt kraftig blant annet som en følge av gjeldskrisa i Europa og USAs nedjusterterte kredittverdighet. Det har vært noen dager med kraftige oppturer, men totalt sett har enorme verdier forsvunnet fra markedene fordi investorer frykter for framtida.

Europeisk stup På Oslo børs stupte hovedindeksen med 5,97 prosent i dag og endte på 353,12 poeng. Dermed ble det den verste dagen på børsen hittil i år.

Store selskaper som Statoil fikk en kraftig nedtur til tross for at selskapet denne uka kunne bekrefte at de hadde gjort nye gigantiske oljefunn.

Også på de andre europeiske børsene var det voldsom nedgang. Børsen i London falt med 3,7 prosent, i Frankfurt falt DAX-indeksen med 5,3 prosent, og Paris-børsen falt med 4 prosent.

- Jeg tror vi ser en litt forsinket reaksjon på møtet mellom Sarkozy og Merkel tidligere i uka ettersom investorer innser at politikerne er tomme for ideer, sier markedsanalytiker i CMC Markets i London, Michael Hewson, til CNN.

På møtet ble Tysklands forbundskansler, Angela Merkel og Frankrikes president, Nicolas Sarkozy, som er de største og rikeste eurolandene enige om nye tiltak for å få eurolandene ut av gjeldskrisa. Planen har fått en særdeles lunken mottakelse.

Banker i trøbbel I Europa er det frykt for at store euroland som Italia og Spania ikke er i stand til å håndtere sin enorme gjeld. I tillegg sliter banksektoren. Blant annet har en ikke navngitt europeisk bank, ifølge CNN, tatt ut 500 millioner dollar (om lag 2,75 milliarder kroner) fra den europeiske sentralbankens krisefond over natten for å få likvide midler.

Den franske banken Société Générale har slitt tungt de siste ukene og falt også i dag mest med mer enn 11 prosent på børsen i Paris i ettermiddag. Også de andre franske storbankene falt tungt.