NY AVTALE: USAs president, Barack Obama, er på rundreise i Asia. Her snakker han til studenter på University of Malaysia i Kuala Lumpur søndag. Foto: EPA/BARBARA WALTON
NY AVTALE: USAs president, Barack Obama, er på rundreise i Asia. Her snakker han til studenter på University of Malaysia i Kuala Lumpur søndag. Foto: EPA/BARBARA WALTONVis mer

USA og Filippinene signerte ny forsvarsavtale

Samtidig som USAs president Barack Obama var på vei til Filippinene søndag, signerte de to landene en ny forsvarsavtale.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avtalen betyr at USA kan sende roterende kontingenter av soldater og krigsskip til Filippinene. Avtalen er en del av USAs opptrapping av sin militære tilstedeværelse i Asia.

Obama lander i Manila mandag, der han skal gjøre sitt ytterste for å forsikre filippinerne om at USA gir dem sikkerhetspolitisk ryggdekning.

Filippinene krangler med Kina om en rekke mindre øyer i Sør-Kinahavet. Obamas vanskelige oppgave er å forsikre USAs allierte i området samtidig som han ikke fornærmer kineserne.

Den amerikanske presidentens rundreise i Asia begynte i Japan. Deretter fortsatte han til Sør-Korea og Malaysia.

Obama har flere ganger de siste dagene gjentatt at små nasjoner ikke skal la seg herse med av større nasjoner, en klar referanse til Kina.

- Konflikter må løses på fredelig måte, uten trusler og tvang. Alle nasjoner må følge internasjonale normer og regler, sa han i Kuala Lumpur søndag.

(NTB)