Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA og Iran tviler på om forhandlinger vil lykkes

Iran og USA er i det minste enige om én ting idet de begynner en ny runde med atomforhandlinger: At det blir ytterst vanskelig å enes om en avtale.

AVSPENNING: Irans ambassadør til Østerrike, Hassan Tajik, kommer tuilo et forhandlingsmøte i Wien. Der møtes stormaktene og Iran til forhandlinger om Irans kjernefysiske utviklingsprogram. Foto: REUTERS / Scanpix / Heinz-Peter Bader
AVSPENNING: Irans ambassadør til Østerrike, Hassan Tajik, kommer tuilo et forhandlingsmøte i Wien. Der møtes stormaktene og Iran til forhandlinger om Irans kjernefysiske utviklingsprogram. Foto: REUTERS / Scanpix / Heinz-Peter Bader Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to erkefiendene, samt utsendinger fra Kina og europeiske land, møtes i Wien tirsdag. Målet er å komme videre i forhandlingene om Irans atomprogram.

Irans åndelige, og øverste, leder har imidlertid gjort det klart at han har svært lave forventninger til samtalene.

- Jeg gjentar at jeg ikke er optimistisk med hensyn til forhandlingene. De vil ikke føre til noe som helst. Men jeg er ikke imot dem, sa ayatolla Ali Khamenei i en uttalelse, som ble lagt ut på hans nettsted khamenei.ir mandag.

Langvarig og komplisert Også USA forsøkte å dempe forventningene dagen før samtalene begynner. De vil bli kompliserte, vanskelig og langvarige, ifølge en amerikansk tjenestemann i Wien.

- Trolig er det like sannsynlig at vi ikke får noen avtale som at vi blir enige, sa han til nyhetsbyrået Reuters.

Partene ble enige om en midlertidig avtale om atomprogrammet i november i fjor. Iran godtok å begrense sin atomforskning, mot at vestlige land lempet litt på straffetiltakene mot landet.

På sikt er imidlertid målet en permanent avtale. Mens vestlige land krever full stans i store deler av atomprogrammet, vi Iran ha bort alle sanksjonene som USA, EU og FN har innført.

- Død over Amerika Håpet om en avtale ble styrket da Hassan Rouhani vant det iranske presidentvalget i fjor. Rouhani regnes som en forholdsvis moderat politiker, og han har tatt flere grep for å bedre forholdet til USA og andre vestlige land.

Irans mektigste mann er imidlertid ikke presidenten, men den åndelige lederen, Ali Khamenei. Han talte til en folkemengde som ropte «død over Amerika» i byen Tabriz mandag.

- Felles interesser Selv om både USA og Iran forsøker å dempe forventningene, mener flere eksperter at de historiske forhandlingene kan lykkes. Årsaken er at alle parter vil kunne tjene på en avtale.

Seniorforsker Sverre Lodgaard ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) peker på at Iran og USA har flere sammenfallende interesser. Begge ønsker mer stabile forhold i Irans naboland Irak og Afghanistan, sa Lodgaard i et intervju med NTB nylig.

Alireza Nader fra den amerikanske tankesmia Rand Corporation mener Khamenei nærer en dyp mistillit til USA, men at han likevel støtter forhandlingene inntil videre.

- Han støtter forhandlingene, men hvis de mislykkes, kan han skylde på USA eller president Rouhani, sier Nader.

Begrenset atomprogram I den midlertidige avtalen fra november forpliktet Iran seg til ikke å anrike uran til mer enn det som trengs til bruk i kjernekraftverk, det vil si opptil 5 prosent.

Landet godtok også en pause i arbeidet med en ny reaktor ved anlegget i Arak, som, dersom det blir fullført, vil kunne produsere plutonium.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters har vestlige land i praksis gitt opp håpet om å stanse atomprogrammet fullstendig. I stedet skal målet nå være å begrense programmet såpass at Iran ikke kan utvikle atomvåpen i løpet av kort tid.

Vestlige land og Israel har lenge fryktet at Iran vil skaffe seg kjernefysiske våpen. Dette avvises imidlertid av Irans regjering, som insisterer på at atomprogrammet kun skal brukes til medisinsk forskning og produksjon av elektrisitet.

(NTB-Reuters-AFP)


Hele Norges coronakart