USA og Israel krangler om spion

Uenighet mellom USA og Israel om løslatelsen av en israelsk spion skapte en uventet krise på overtid i fredsforhandlingene om Midtøsten i ettermiddag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Krise i fredsforhandlingene

To og en halv time etter at president Bill Clinton skulle forlatt Wye River for å kunngjøre gjennombruddet fra Det hvite hus, befant han seg ennå på konferansesentert i Maryland.

Amerikanske myndigheter legger lokk på all informasjon, men observatører mener uenigheten dreier seg om når den spiondømte amerikaneren Jonathan Pollar.

Krangelen mellom Israel og USA truer med å forsinke undertegningen av fredsavtalen mellom israelere og palestinere.

Seremonien skulle ha funnet sted i Det hvite hus kl 17.30 norsk tid.

Kampanje

Pollard ble arrestert i Washington i 1985 da han og eks-kona Anne ble nektet å søke tilflukt i Israels ambassade. FBI var i hælene på paret og arresterte dem straks. Pollard ble dømt til livsvarig fengsel for spionasje.

Israel innvilget amerikaneren statsborgerskap for to år siden, og har ført en iherdig kampanje for hans løslatelse.

Løslatelse

USA har tre ganger avslått søknader om benådning, men en israelsk avis meldte for to uker siden at president Bill Clinton i prinsippet hadde godtatt en tidlig løslatelse.

Uenighet om detaljene i en slik avtale skal ha vært grunnen til at Clinton fortsatt er i Wye Mills, etter at avtalen mellom Israel og palestinerne var klar.

(NTB)