Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- USA og Kina har hemmelig våpenkappløp i rommet

Skjøt ned sine egne satellitter for å skremme motparten, hevder britisk avis som har fått dokumenter av Wikileaks.

ANTIRAKETTRAKETT: Den amerikanske marinen avfyrer en SM-3-rakett til havs. Det var en slik rakett som i februar 2008 skjøt ned en av USAs egne spionsatellitter. Myndighetene hevder det ble gjort på grunn av at satellitten var løpsk og utgjorde en fare for folk på bakken. Foto: US NAVY/AP/SCANPIX
ANTIRAKETTRAKETT: Den amerikanske marinen avfyrer en SM-3-rakett til havs. Det var en slik rakett som i februar 2008 skjøt ned en av USAs egne spionsatellitter. Myndighetene hevder det ble gjort på grunn av at satellitten var løpsk og utgjorde en fare for folk på bakken. Foto: US NAVY/AP/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): USA og Kina har de siste åra bedrevet et hemmelig våpenkappløp i verdensrommet, og har skutt ned sine egne satellitter med avanserte raketter for å avskrekke motparten, hevder den britiske avisa Daily Telegraph.

Avisa bygger dette på amerikanske diplomatnotater som er offentliggjort av Wikileaks. Avisas nettartikkel inneholder lenker til alle de relevante dokumentene.

Ikke siden Ronald Reagans regjering skrinla «Star Wars»-programmet på 80-tallet, har USA vist militære muskler i rommet, og Obama-administrasjonen benekter at USA har noe militært romprogram på gang.

Påstått helsefare Kappløpet kom for alvor i gang da kineserne i januar 2007 skjøt ned en av sine egne værsatellitter. USA svarte med å skyte ned en av sine egne spionsatellitter i februar 2008, hevdes det i Telegraph-artikkelen.

Amerikanernes nedskyting, den første i sitt slag siden 1985, ble for offentligheten forklart med at satellitten var ute av kontroll, på vei mot bakken, og at drivstoffet om bord i satellitten kunne utgjøre en helserisiko.

Kineserne kjøpte ikke forklaringen.

De lekkede dokumentene synes å bekrefte at kineserne hadde rett; umiddelbart etter at den amerikanske raketten sprengte satellitten, fikk USAs ambassade i Beijing «direkte bekreftelse på resultatet av anti-satellitt-testen» fra en enhet i Stillehavet, hvor raketten ble skutt opp fra.

Dypt rystet Ordbruken i de lekkede dokumentene viser at USA var dypt rystet over at kineserne nå kunne skyte ned objekter i rommet - ikke bare sine egne, men også andres militære og sivile satellitter.

Ifølge dokumentene var den amerikanske regjeringen så opphisset over kinesernes romambisjoner at de kom med en privat advarsel om å gå til militær aksjon dersom motparten ikke senket aktivitetsnivået.

- Å ødelegge satellitter setter mennesker i fare, konkluderes det i den formelle protesten fra daværende utenriksminister Condoleezza Rices medarbeidere.

- Enhver overlagt forstyrrelse av USAs rominstallasjoner vil bli tolket som en krenkelse av landets rettigheter og bli betraktet som en eskalering av en krise eller konflikt. USA forbeholder seg retten til å forsvare installasjonene med et vidt spekter av virkemidler, fra diplomatiske til militære, lyder advarselen.

Skjøt ned rakett Kineserne tok imidlertid ikke hensyn til advarselen; seinest i januar i fjor skjøt kineserne ned en av sine egne raketter 240 000 meter over havet, hvilket utløste en reaksjon fra utenriksminister Hillary Clinton.

ROMMAKT: Kina har for lengst vist at de tar verdensrommet på alvor. Her er det bemannede Shenzhou-7-romskipet før oppskyting i 2008. Foto: REUTERS/SCANPIX
ROMMAKT: Kina har for lengst vist at de tar verdensrommet på alvor. Her er det bemannede Shenzhou-7-romskipet før oppskyting i 2008. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

- Protestene fra 2007 og 2008 gjelder fremdeles, lyder uttalelsen fra utenriksministeren og signaliserte at det på romplanet ikke er noe regimeskifte mellom Bush- og Obama-administrasjonen.

Kineserne rettferdiggjorde sine handlinger ved å anklage amerikanerne for å utvikle et «offensivt» luftbårent laservåpensystem som på sikt skulle være i stand til å skyte ned fienderaketter før de i de hele tatt forlot utskytingslandet.

Frykter «EMP-bombe» De to stormaktene møttes og diskuterte temaet i juni 2008. Den kinesiske viseforsvarsministeren konkluderte med at USA og Kina «verken er allierte eller fiender».

Daily Telegraph setter romkappløpet i sammenheng med Kinas motstand mot USAs planer om å utplassere rakettforsvarsradarer i Japan. Samtidig øker bekymringen over at terrorister kan gjøre seg nytte av rommet til å ramme Vesten, f.eks. ved å utløse en elektromagnetisk puls (EMP) som slår ut elektronikk på bakken.

Som svar på Telegraph-artikkelen uttaler en talsmann for det amerikanske forsvarsdepartementet, Pentagon, at USAs romprogram har som «overordnet mål å fremme fredelig bruk av verdensrommet».

Talsmannen avvisser at nedskytingen i 2008 var del av noe anti-satellitt-program, og gjentar forklaringen at den skjedde på grunn av drivstoffet om bord i satellitten.

STÅR VED ADVARSLENE: Utenriksminister Hillary Clinton understreket for et år siden at Obama-administrasjonen protesterer like sterkt på Kinas militære romprogram som Bush-administrasjonen gjorde i sin tid. Foto: MANDEL NGAN/AFP/SCANPIX
STÅR VED ADVARSLENE: Utenriksminister Hillary Clinton understreket for et år siden at Obama-administrasjonen protesterer like sterkt på Kinas militære romprogram som Bush-administrasjonen gjorde i sin tid. Foto: MANDEL NGAN/AFP/SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling