USA og Kina retter ikke lenger atomvåpen mot hverandre

Kina og USA skal ikke lenger rette atomvåpen mot hverandre. Men president Clinton gjentok i dag kritikken av brudd på menneskerettighetene i Kina.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var galt å bruke makt mot demokratiforkjemperne på Tienanmen-plassen i 1989, sa Clinton på den felles pressekonferansen etter toppmøtet med sin kinesiske vert Jiang Zemin i dag.

President Jiang forsvarte seg med at maktbruken var nødvendig for å opprettholde stabiliteten i Kina. Som svar på kritikken av Kinas Tibet-politikk, repliserte Jiang at Kina hadde åpnet «flere kommunikasjonskanaler» til Tibets åndelige leder i eksil, Dalai Lama.

Våpenkontroll

Resultatet av samtalene er blant annet en lang rekke avtaler om våpenkontroll, blant annet om at de to land ikke lenger skal ha atomvåpen innstilt mot mål på hverandres områder. Avtalen har ifølge militære eksperter større symbolsk enn militær betydningn - raketter kan bli omprogrammert raskt.

I en felles erklæring fra toppmøtet lover de to landene også å samarbeide om fredsbestrebelser i Sør-Asia, Korea og Midt-Østen. Erklæringen legger særlig vekt på ikke-spredning av atomvåpen, etter prøvesprengningene i India og Pakistan.

Etter pressekonferansen, som ble overført direkte på kinesisk fjernsyn, skulle Clinton ha lunsjmøter med statsminister Zhu Rongji. Samtalene ville fokusere på økonomiske og finansielle spørsmål i Asia og handelsforbindelser mellom Kina og USA, ifølge det offisielle nyhetsbyrået Xinhua.

(NTB-Reuters-AFP):