USA og New Zealand skulle lage dommedag med «tsunami-bombe»

Samarbeidet om å skape 10 meter høy tsunami-bølge i 1944.

MONSTERBØLGE: New Zealand og USA skulle utvikle en undervannsbombe som skulle brukes som masseødeleggelsesvåpen. Foto: Scanpix/AP.
MONSTERBØLGE: New Zealand og USA skulle utvikle en undervannsbombe som skulle brukes som masseødeleggelsesvåpen. Foto: Scanpix/AP. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

USA og New Zealand utførte hemmelige tester med «tsunami-bomber» som var skapt for legge kystbyer i ruiner ved hjelp av undervannsbomber som skulle utløse tsunamibølger.

- Mest sannsynlig ville de ha utsatt fienden for tsunamibølger hvis atombomben ikke hadde fungert så effektivt som den viste seg å gjøre, sier Ray Waru til The Thelegraph.

10 meter høy bølge Testene i havet rundt New Caledonia og Auckland under den 2. verdenskrig bekreftet at det ville være gjennomførbart å skape en 10 meter høy bølge ved å detonere kraftige undervannsbomber som kunne brukes som et våpen i krigføringen. Tsunami-bølgen var tenkt til å oversvømme byer som lå på havnivå.

De oppsiktsvekkende opplysningene har blitt gravd fram av filmskaper og forfatter Ray Waru. I arbeidet med å skrive hans siste bok, «Secrets and Treasures», kom han over dokumentene som beviser dette i Nasjonalarkivene på New Zealand.

3.700 bomber Den topphemmelige operasjonene fikk navnet «Project Seal», og hadde som formål å utvikle dommedags-bomben som en utfordrer til atombomben hvis den ikke skulle vise seg å være effektiv nok. De detonerte 3.700 bomber i havet, første i New Caledonia og senere i Whangaparaoa i nærheten av Auckland.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer