Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA og New Zealand skulle lage dommedag med «tsunami-bombe»

Samarbeidet om å skape 10 meter høy tsunami-bølge i 1944.

MONSTERBØLGE: New Zealand og USA skulle utvikle en undervannsbombe som skulle brukes som masseødeleggelsesvåpen. Foto: Scanpix/AP.
MONSTERBØLGE: New Zealand og USA skulle utvikle en undervannsbombe som skulle brukes som masseødeleggelsesvåpen. Foto: Scanpix/AP. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA og New Zealand utførte hemmelige tester med «tsunami-bomber» som var skapt for legge kystbyer i ruiner ved hjelp av undervannsbomber som skulle utløse tsunamibølger.

- Mest sannsynlig ville de ha utsatt fienden for tsunamibølger hvis atombomben ikke hadde fungert så effektivt som den viste seg å gjøre, sier Ray Waru til The Thelegraph.

10 meter høy bølge Testene i havet rundt New Caledonia og Auckland under den 2. verdenskrig bekreftet at det ville være gjennomførbart å skape en 10 meter høy bølge ved å detonere kraftige undervannsbomber som kunne brukes som et våpen i krigføringen. Tsunami-bølgen var tenkt til å oversvømme byer som lå på havnivå.

De oppsiktsvekkende opplysningene har blitt gravd fram av filmskaper og forfatter Ray Waru. I arbeidet med å skrive hans siste bok, «Secrets and Treasures», kom han over dokumentene som beviser dette i Nasjonalarkivene på New Zealand.

3.700 bomber Den topphemmelige operasjonene fikk navnet «Project Seal», og hadde som formål å utvikle dommedags-bomben som en utfordrer til atombomben hvis den ikke skulle vise seg å være effektiv nok. De detonerte 3.700 bomber i havet, første i New Caledonia og senere i Whangaparaoa i nærheten av Auckland.

Overraskende - Det er veldig oppsiktsvekkende og jeg er meget forbauset over at noen kom på ideen å produsere et masseødeleggelsesvåpen basert på en tsunami. Det er også overraskende at New Zealand faktisk kom opp med et resultat som kunne ha fungert, sier Ray Waru.

«Project Seal» ble lansert i juni 1944 etter at den amerikanske marineoffiseren E. A. Gibson oppdaget de store bølgene som oppstod da de detonerte bomber i jobben for å renske korallrev i Stillehavet. Dette satte han på tanken om å utvikle en «tsunami-bombe».

- Testene var positive, men prosjektet ble avsluttet i 1945, sier Ray Waru. På tross av dette fortsatte New Zelansdske myndigheter å jobbe videre med prosjektet i flere år etter krigens slutt.

De konkluderte i sine rapporter at en enkelt eksplosjon ikke ville være nok til å utløse en bølge, men at de trengte flere bomber til å detoneres samtidig for å få en tsunamieffekt. Hvis dette ble utført 8 kilometer fra land ville de trenge to bomber tilsvarende to millioner kilo eksplosiver.

- I en James Bond film ville det vært betegnet som en fantasi, men dette var faktisk en plan med rot i virkeligheten, sier Roy Waru.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!