I KONFLIKT: Kim Jong-un og Donald J. Trump har vært tydelige i sin forakt for hverandre. Nå skal representanter for deres to land møtes i Oslo, ifølge Asahi Shimbun. Foto: AFP PHOTO / SAUL LOEB AND Ed JONES
I KONFLIKT: Kim Jong-un og Donald J. Trump har vært tydelige i sin forakt for hverandre. Nå skal representanter for deres to land møtes i Oslo, ifølge Asahi Shimbun. Foto: AFP PHOTO / SAUL LOEB AND Ed JONESVis mer

Nord-Korea-konflikten

- USA og Nord-Korea plan­legger samtaler i Norge

UD ønsker ikke å kommentere opplysninger fra japansk avis.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det har haglet med trusler mellom USA og Nord-Korea den siste tiden. Nå vurderer de to landene å holde uoffisielle samtaler i Oslo i oktober, ifølge Asahi Shimbun.

Den japanske avisa siterer ikke-navngitte kilder nær regjeringene i henholdsvis Washington D. C. og Seoul.

- Fra UDs side ønsker vi ikke å kommenter på eventuelle roller for Norge i fred- og forsoningsarbeid, skriver UDs kommunikasjonssjef Frode Overland Andersen på en e-post til Dagbladet.

UVIRKELIG: Tre lange rekker med artilleri viser det Nord-Koreas statslige medier kaller en «felles avfyringsdemonstrasjon». Den svære militærøvelsen skal ha blitt arrangert i Wonsan-provinsen for å feire 85-årsjubileet til landets hær. Video: Scanpix/CNN Vis mer

Møttes i mai

Om opplysningene stemmer, vil møtet mellom de to landene være det andre holdt i Norge i løpet av året.

Det første ble gjennomført i mai.

Ifølge kildene til Asahi Shimbun, skal Nord-Korea nå vurdere å sende Choi Sun-hee til Norge. Choi leder landets Nord-Amerika-kontor og er ansvarlig for Nord-Koreas daglige kommunikasjon med USA.

Vanskelig ultimatum

Amerikanerne skal på sin side ha uttrykt et ønske om at enten Han Song Ryol, Nord-Koreas viseutenriksminister, eller Kim Kye Gwan, landets førsteviseutenriksminister, stiller opp.

Målet til USA skal være å få fryst Nord-Koreas atomvåpenprogram, noe Nord-Korea tidligere har nektet å gjøre.

- Så lenge USA fortsetter sin fiendtlige politikk, kommer vi aldri til å være villige til å forhandle om programmet. Vi kommer heller ikke til å vike fra vår vei til å bli en atommakt, sa Kim In Ryong, Nord-Koreas viseambassadør i FN, i august, ifølge Reuters.

Tyr til trusler

Siden den gang har landet fyrt opp ytterligere én mellomdistanserakett, samtidig som nordkoreanerne også hevder å ha prøvesprengt en hydrogenbombe.

Dette har falt i dårlig jord hos amerikanerne.

- Vi er fullt og helt forberedt på det vi kaller den militære måten. Det er ikke det foretrukne valget, men vi kommer til å velge det alternativet om vi må, sa president Donald J. Trump tidligere denne uka.

Ordkrigen mellom president Trump og Kim Jong-Un har fått stor oppmerksomhet i det siste. Fornærmelser som «mentalt forstyrret senil gamling», «rakettmannen» og «gærningen» har flydd mellom Nord-Koreas diktator Kim Jong-un og president Trump.

Krigserklæring
Forrige uke truet Trump Nord-Korea med total utslettelse dersom USA blir presset til å forsvare seg selv eller sine allierte. Det skjedde i en tale som ble holdt foran 129 statsledere i FNs generalforsamling.

Mandag uttalte Nord-Koreas utenriksminister Ri Yong-Ho at en av Donald Trumps twitter-meldinger er en erklæring om krig. I meldingen skriver Trump at Nord-Korea «ikke vil eksistere stort lenger».

- Trump hevdet at vår ledelse ikke kommer til å finnes særlig lenge. Han erklærte krig mot vårt land, sa Ri Yong-ho mandag.

Kort etter avviste Det hvite hus påstanden om krigserklæring og kalte den absurd, og gjorde det også klart at USA ikke er ute etter regimeendring i Nord-Korea.

Torsdag ettermiddag melder NTB at Nord-Korea kaller Donald Trump en «gammel galning» som utnytter dødsfallet til amerikanske Otto Warmbier, som døde etter å ha sittet fengslet i Nord-Korea.

I en uttalelse videreformidlet av det statlige nyhetsbyrået KCNA anklager Nord-Korea USA for å ha «lurt og presset» Warmbier, som døde dager etter at han ble løslatt fra fengsel i Nord-Korea, til å bryte landets lover. Nord-Korea mener USA bruker dødsfallet i propagandaøyemed mot regimet.

Nordkoreanske myndigheter avviser anklagene om tortur.